lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora Enso får kritik för skogsbruk i Uruguay

Publicerad: 27 april 2011, 13:37

Stora Enso får kritik för sitt skogsbruk i Uruguay. Kritikerna menat att de snabbväxande eukalyptusträden riskerar att påverka vattnets kretslopp vilket på sikt kan leda till torka.

Ämnen i artikeln:

Regnskog

Samtidigt som Stora Enso går ut med en stor reklamkampanj i Sverige om att företaget ”räddar regnskogar” kommer det kritik från Uruguay, där företaget håller på att bygga vad som kommer att bli en av världens största massafabriker.

Uruguayanska forskare menar att skogsbrukens eukalyptusträd påverkar vattnets kretslopp så att nederbörden inte tas upp av jorden, vilket kan leda till att den torkar.

– Eukalyptusträden dricker snabbt, det är ju därför de växer så snabbt, säger Carlos Céspedes, forskare i agronomi vid Universidad de la Republica i Uruguay, till SR Vetenskapsradion.

Odlingsägarna Montes del Plata, till hälften ägt av Stora Enso, slår tillbaka kritiken och ser inga risker med skogsbruket.

– Eukalyptus påverkar varken marken eller vattenomloppet negativt, inte om man odlar på rätt sätt, säger Moacyr Fantini som är chef för skogsodlingsavdelningen på företaget.

Han säger även att de bara följer de regler som landets miljödepartement har satt upp. Men miljödepartementets chef Jorge Rucks menar att kritikerna kan ha en poäng och att regeringen måste genomföra ytterligare studier för att se hur träden påverkar omgivningen på sikt.

– När de första utvärderingarna av eukalyptusodlingar gjordes i Uruguay för cirka 20 år sedan tittade man inte så noga på just miljöaspekterna.

Eukalyptusträd avverkas redan när de är sju år gamla, vilket kan jämföras med svensk skog som måste växa i 60-70 år innan avverkning.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev