Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora Enso om greenwashpriset: Vi känner inte igen oss

Publicerad: 3 juli 2012, 14:31

På tisdagen fick Stora Enso ta emot det mindre hedervärda Stora Greenwashpriset 2012. Miljöaktuellt ringde upp för en kommentar.


När Miljöaktuellt ringer upp Jonas Nordlund, kommunikatoinsdirektör på Stora Enso, säger han att han inte ens kände till att de var nominerade till utmärkelsen. Därför vill han först läsa Jordens Vänners motivering till priset. När han gjort så berättar han att man från Stora Enso inte känner igen sig i motiveringen till utmärkelsen. Tvärt om, menar han, står hållbarhetsfrågorna överst på företagets agenda. Kina och Brasilien utgör inga undantag.
– Miljölagstiftningen i Brasilien ställer strikta krav på markägarna i delstaten Bahia. En femtedel av varje markegendom måste avsättas för naturvård. Massabruket Veracel skyddar emellertid mer än hälften av sin mark för miljö-, jordbruks- och sociala ändamål. Eukalyptus planteras bara på mark som inte lämpar sig för produktion av matvaror, mestadels handlar det om land som tidigare har använts som betesmark. Veracels verksamhet i Brasilien bidrar positivt till delstaten Bahias utveckling och vi är en stor arbetsgivare och skattebetalare i södra Bahia, säger Jonas Nordlund och konstaterar dessutom att skogsbruket både är FSC- och CERFLOR-certifierat.

Vad det gäller Kina säger Jonas Nordlund att Stora Enso tagit ansvar för sin verksamhet i Guanxi sedan 2002 då verksamheten inleddes.
– När vi har anlagt våra trädplantager i Kina har vi strävat efter att agera i enlighet med högt ställda hållbarhetsnormer. År 2009 upptäckte Stora Enso att en del av de 1 633 kontrakt som gällde arrende av samhällsmark var juridiskt oklara, och vi började därför se över alla kontrakt för att åtgärda eller säga upp otydliga kontrakt. Arbetet med att åtgärda kontrakten pågår fortfarande.

Jonas Nordlund berättar också att man undersöker olika sätt att jobba tillsammans för att stödja utvecklingen av det lokala samhället.
– Det är tråkigt att Jordens Vänner inte tar hänsyn till detta arbete i sin motivering.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.