Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora Enso ut ur Dow Jones hållbarhetsindex

Publicerad: 25 februari 2013, 07:56

Stora Enso har åkt ur Dow Jones Sustainability Index. En prestigeförlust som innebär att stora delar av de globala fondernas kapital inte kan placeras i bolaget.

Ämnen i artikeln:

AffärerInvesteringarSkog

Stora Enso anses inte längre tillhöra Europas mest hållbara bolag. För första gången på tio år åkte de ur Dow Jones Sustainability Index (DJSI), världens mest prestigefyllda hållbarhetsindex, skriver Veckans Affärer.

I dagsläget finns närmare 40 miljarder kronor placerade i aktiefonder och andra finansiella produkter baserade på DJSI, som används av många stora förvaltare för att avgöra om ett bolag kan anses hållbart.

– Folksams globala aktiefond får bara investera i de bolag som ingår i Dow Jones Sustainability Index. Fonden, som är en ren hållbarhetsfond, har ett förvaltat kapital på mellan 700 och 800 miljoner kronor, säger Christer Engel, förvaltare på Swedbank Robur som förvaltar fonden åt Folksam, till Veckans Affärer.

Finska UPM knep Stora Ensos plats, och blev dessutom utsett till ”best in class” bland världens skogsbolag.

– Det är ett relativt index så anledningen till att vi inte längre ingår var inte att vi försämrats, tvärtom så fick vi bättre poäng än året innan, utan att våra konkurrenter förbättrade sig, säger Tommy Borglund, kommunikationsansvarig på Stora Enso Renewable Packaging, i en kommentar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev