Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stora frågetecken kring framtidens klimat- och miljöarbete

Publicerad: 9 November 2016, 11:47

Foto: Gage Skidmore

Frågorna om hur tillträdande president Donald Trump kommer att hantera klimat- och miljöfrågorna hopar sig. Många hoppas att Trump kommer att visa en större omdömesförmåga som president än som presidentkandidat.


Nu står det klart att republikanen Donald Trump blir USA:s nästa president. Donald Trump har länge uttalat skepsis mot klimatförändringarna och mot det globala klimatarbetet och en relevant fråga är hur hans politik kommer att påverka USA:s klimatarbete och hur detta i sin tur påverkar internationella samarbeten och exempelvis Parisavtalet.

Reaktionerna efter valet visade att många experter hoppas på att Donald Trump kommer att visa en större omdömesförmåga som president än vad han gjort som presidentvalskandidat.
”Den tillträdande presidenten Donald Trump har skrävlat en hel del om klimatförändringar under det senaste året. Men nu när valkampanjen är över och det verkliga ledarskapet ska börja förutsätter jag att Donald Trump kommer att inse att klimatförändringarna är ett hot mot hans folk och andra länder som delar hav med USA”, säger till exempel Hilda Heine, president på önationen Marshallöarna, i en kommentar.

Inför presidentvalet har Donald Trump sagt att USA ska dra sig ur Parisavtalet. Men klart är att det krävs fyra år, det vill säga en mandatperiod och en amerikansk president, för att USA ska kunna lämna Parisavtalet. Klart är också att klimatavtalet inte kommer att sluta gälla bara för att ett land, till exempel USA, väljer att dra sig ur avtalet.

Många bedömare ser det inte som troligt att Donald Trump kommer att ge sig på att av-ratificera Parisavtalet.

På en presskonferens dagen efter valet på FN:s klimatförhandlingar i Marrakech hävdade förhandlare från USA:s delegation att Donald Trumps tillträde som president kommer att göra förhandlingarna svårare, men inte omöjliga. Under presskonferensen lyftes också frågan om hur presidentvalet kommer att påverka USA:s hållning till klimatfinansiering i utvecklingsländer. Också här uttalades förhoppningar om att Donald Trump skulle ta ansvar. Vidare påpekades att det i dag ofta är lönsamt för amerikanska företag att hjälpa utvecklingsländer i klimatarbetet.

Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) anser att valet Trump som USA:s president riskerar att bromsa utvecklingen mot minskade klimatutsläpp.
– Det skapar förstås en osäkerhet och riskerar att bromsa omställningen. Uttalanden där skepsis uttrycks mot klimatförändringarna är mycket oroande. Vi ser dock att många amerikanska aktörer, inte minst delstater, är pådrivande i klimatomställningen och flera amerikanska företag ligger i framkant. Det finns ett stort tryck både nationellt och internationellt för en klimatomställning och det blir svårt för USA att ställa sig vid sidan av omställningen som pågår för fullt i USA och runt om i världen, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Miljöminister Karolina Skog (MP) kommenterade under en träff i riksdagen det amerikanska valresultatet följande: ”Att en klimatförnekare tar över ledarskapet i USA kommer att betyda mycket. Nu får vi vänta och se vad av förslagen från valkampanjen som blir faktisk verksamhet”.

Gunilla Reischl som forskar om globala styrningsfrågor inom miljö och energi på Utrikespolitiska Institutet, är inne på samma linje. Donald Trump har under sin presidentkampanj sagt att han, förutom att lämna Parisavtalet, vill upplösa miljömyndigheten EPA, riva upp Barack Obamas Clean Power Plan och upphäva miljöskydd för att utöka oljeborrning.
– Det är väldigt svårt att veta vad som är retorik och vad som faktiskt kommer att genomföras. Att upphäva en miljömyndighet blir väldigt svårt, om inte omöjligt, samtidigt har Donald Trump sagt att han vill göra en klimatskeptiker till chef för myndigheten. Det ser helt klart mörkt ut för miljöfrågorna i USA, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

För det internationella miljö- och klimatarbetet ser Gunilla Reischl två potentiella effekter.
– Om USA kraftigt drar ner på miljö- och klimatambitionerna kan länder som Kina och Indien välja att gå samma väg. En annan effekt kan bli att företag, länder och regioner redan har kommit långt i de här frågorna och ser en möjlighet att ta marknadsandelar i en grön ekonomi från USA.

Jon Röhne och Daniel Boman
redaktion@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.