söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora klimatsatsningar när Tyskland och Frankrike presenterar återhämtningsplaner

Publicerad: 28 april 2021, 09:10

Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire och Tysklands finansminister Olaf Scholz presenterade i går på en gemensam presskonferens ländernas återhämtningsplaner efter pandemin. Foto: Christophe Ena och Bernd von Jutrczenka AP/TT

Den här veckan presenterar regeringarna inom EU hur återhämtning efter pandemin som är finansierad av EU ska gå till. Överlag är det så här långt ett större fokus på gröna investeringar än vad som krävs i programmet.


BA


Senast 30 april ska varje regering inom EU ha meddelat hur den tänker hantera bidragen från Next Generation EU, ett tillfälligt återhämtningsinstrument som ska bidra till att reparera ekonomierna efter pandemin. Det handlar om sammanlagt 750 miljarder euro.

De senaste dagarna har EU:s stora ekonomier börjat kommunicera vad de avser att göra och det är ett fokus på klimat som övertrumfar kraven från EU kopplat till återhämtningsinstrumentet. 

Frankrike planerar att investera 100 miljarder euro i återhämtning varav 40 miljarder kommer från EU-finansieringen. 50 miljarder euro riktas mot klimatrelaterade åtgärder, alltså betydligt mer än den andel på 37 procent som EU-kräver. Här finns bland annat en nationell plan för energieffektivisering och renovering av bostäder, där redan 230 000 fastighetsägare sökt utlovade bidrag. 

Tyskland har å sin sida meddelat att 40 procent av budgeten för återhämtningen, motsvarande 11 miljarder euro, kommer att öronmärkas för klimatet.

Från Spanien kommer rapporter om återhämtningsplaner med stort fokus på hållbar mobilitet. Det handlar bland annat om en satsning på en mobilitetsstrategi med elfordon i fokus på totalt 13,2 miljarder euro. Därefter följer planer på energieffektivisering av bostäder och stadsförnyelseprogram på sammanlagt 6,8 miljarder euro. 

På fredag avser den svenska regeringen att presentera hur drygt 13 miljarder kronor från EU ska investeras och användas.  

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev