Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora mängder kväve i havet efter brand

Publicerad: 26 september 2012, 08:59

Efter den stora branden i ett saltlager i Halmstad konstaterar man nu att stora mängder kväve har sköljts ut i havet med släckvattnet. Kvävet kan komma att orsaka bottendöd.


De lokaler som brann i Halmstad under helgen innehöll konstgödning och salt. Nu uppger Hallandsposten att stora mängder kväve och fosfor runnit ut i havet i Oceanhamnen. Efter branden arbetade experter från kommunen och länsstyrelsen med att ta prover och kunde snart konstatera att kvävehalten i hamnbassängen var 15 gånger så hög som normalt. Enligt länsstyrelsens beräkningar fanns runt 3200 ton rent kväve i lokalerna när branden bröt ut. Runt hälften försvann i branden.
– Det betyder att cirka 1700 ton kväve har spridits i naturen. Jag skulle tro att ungefär hälften har runnit ut i havet med släckvattnet, resten har försvunnit upp i luften med brandröken, säger länsstyrelsens miljövårdsdirektör Henrik Frindberg till Hallandsposten.

Kvävet som läckt ut kan i värsta fall leda till bottendöd i havet. Polisen har inlett en brottsutredning. Brottsrubriceringen är inledningsvis grov allmänfarlig vårdslöshet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News