lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora metanutsläpp kan vara oundvikliga

Publicerad: 22 februari 2013, 09:59

Brittiska forskare varnar för att den sibiriska permafrosten är i fara.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidForskningGlobal UppvärmningVäxthuseffektenKlimatförändringarVäxthusgaser

Om den globala temperaturen stiger ytterligare några tiondels grader kommer en stor del av den sibiriska permafrosten att börja smälta – vilket innebär att betydande mängder växthusgaser kommer att släppas ut i atmosfären.

Arktis värms upp snabbare än resten av planeten, och klimatforskare har länge varnat för att det faktumet kommer bidra till att påskynda klimatförändringarna ytterligare. Detta eftersom regionen har stora lager av organiskt kol, främst i form av permafrostjord och metanklatrater (metanhaltig is), som riskerar att läcka ut i atmosfären, skriver New Scientist.

Nu har forskare för första gången fått en indikation på när denna process kan komma igång. Anton Voks och hans kollegor vid Oxfords universitet har rekonstruerat den sibiriska permafrostens historia 500 000 år tillbaka i tiden.

Genom att studera stalagmiter och liknande klippformationer i grottor har man kommit fram till att permafrosten bara smält en gång under de senaste 500 000 åren – för cirka 400 000 år sedan, då den globala temperaturen var 1,5 grader varmare än den varit under de senaste 10 000 åren. Det betyder att permafrosten sannolikt är i fara vid en global uppvärmning på 1,5 grader.

Mellan 1850 och 2005 ökade den globala temperaturen med 0,8 grader. Även om mänskligheten helt skulle sluta släppa ut växthusgaser idag så skulle temperaturen stiga med ytterligare 0,2 grader under de kommande 20 åren. I själva verket ökar dock utsläppen – vilket gör en total temperaturökning på 1,5 grader snudd på oundviklig, menar forskarna.

Om permafrosten smälter skulle det innebära utsläpp av ytterligare 160 till 290 miljarder ton koldioxid – något man menar att dagens klimatmodeller inte tar hänsyn till.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev