Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stora strategiska vinster när Akzo Nobel öppnar ny fabrik

Publicerad: 15 December 2005, 08:56

Med en ny fabrik för järnklorid, som används för vattenrening, i Skoghall drar Akzo Nobel största möjliga nytta av redan befintlig infrastruktur. – Nu sluter vi kedjan av vår egen produktion genom att ta tillvara biprodukten saltsyra från vår befintliga anläggning för monoklorättiksyra, säger Claes Aldering, vd för Akzo Nobel Base Chemicals i Skoghall.


Att Akzo Nobel, som under 2004 bland annat tvingades lägga ned en fabrik för klorin i Bohus, storsatsar i Sverige har stått klart sedan i början av året, då företaget stolt kunde redovisa planer på tre stora investeringar under året. Nu har turen kommit till Akzo Nobel Base Chemicals i Skoghall på Hammarö i Värmland – och tillverkningen av kemikalier för vattenrening.
– I Skoghall finns sedan tidigare en anläggning för monoklorättiksyra. Vid den produktionen uppstår biprodukten saltsyra, som i sin tur är användbar vid tillverkning av järnklorid som används vid vattenrening.
Akzo Nobel etablerar samtidigt med den nya fabriken ett nytt centrum för försäljning av produkterna i Göteborg.

Den nya fabriken har byggts i rekordfart och kunde tas i drift redan förra veckan. Akzo Nobel betecknar den nya fabriken ”en av världens modernaste” i sitt slag. Med ny teknik och slipade processer räknar företaget med att göra produktionen mycket kostnadseffektiv.
Företaget har investerat i runda tal 45 miljoner kronor i den nya fabriken. Vd Claes Aldering vill inte uppge hur lång tid företaget räknar med det tar för investeringen att betala sig. Han talar hellre om kapacitet och ytterligare trimning av produktionen.
– Marknaden i Sverige motsvarar 60 000 ton järnklorid. Den här fabriken kommer att ha en årlig kapacitet om 35 000 ton och det finns möjlighet att framöver trimma den ytterligare och nå upp till en kapacitet på cirka 50 000 ton, säger han.

Skoghall-fabriken är en del i Akzo Nobels mål att stärka sin ställning i Europa. Akzo Nobel värderar marknaden för kemikalier för vattenrening i Europa till 3,3 miljarder kronor. Är fler satsningar att vänta
– Med den här fabriken kan man säga att vi har täckt våra behov för norra Europa.
Däremot kan fler investeringar i övriga Europa stå för dörren.
– Efterfrågan på kemikalier för vattenrening ökar, framför allt därför att nya EU-länder måste anpassa sina utsläpp till gällande EU-regler, säger Peter Kuijpers, vd för Akzo Nobel Eco System. Andra faktorer som påverkar är att flera EU-länder ännu inte uppfyller kraven på rena utsläpp, samt att marknaden vill ha effektivare produkter med högre kvalitet.

Även på personalsidan ser Claes Aldering möjligheter till effektiviseringar. Den nya fabriken skapar inte några nya arbetstillfällen.
-Vi drar nytta av nuvarande besättning. Med den nya fabriken blir vi kostnadseffektivare, säger han.
Däremot innebär det nya centrumet för försäljning att företaget kommer att anställa ny personal, uppger Claes Aldering. Hur många nya tjänster det handlar om är ännu inte fastställt.

Vilket är det enskilt största hotet mot nyinvesteringen i Skoghall?
– Brist på råvaror. För produktionen behöver vi järnmalm, magnetit, och den köper vi externt, främst från Norge. Malmen finns i tillräcklig mängd, men hotet skulle i sådant fall vara logistiskt, att råvaran av någon anledning inte skulle komma fram.

Fabriken går i drift samtidigt som EU:s näringsministrar kommer överens om de sista detaljerna för EU:s nya regelverk för hantering av kemikalier, Reach.
Hur påverkar Reach er?
– Vi ser inte Reach som ett stort problem. Vi är väl förberedda. En livscykelanalys har redan gjorts på många av de kemikalier vi använder inom ramen för ISO-certifieringen, säger Claes Aldering.
Claes Aldering tror inte att Reach kommer att leda till utslagning av någon av Akzo Nobels konkurrenter.
– Alla har ungefär samma beredskap, säger han.
Men hade inte ”de verkligt stora drakarna” på Europamarknaden, de som också varit mest aktiva i lobbyarbetet, fått igenom en del av sina krav hade bilden varit en annan.
– Inköpare som hanterar uppemot 30 000 kemikalier hade fått det svårt. Vi hanterar inte så många kemikalier och har därför aldrig varit hotade på det sättet, säger Claes Aldering.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.