måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora utsläpp av läkemedel i Skåne

Publicerad: 20 mars 2018, 11:35

Skånska vattendrag får ta emot stora mängder läkemedelsrester på grund av brister i reningsverken.


Förra året släpptes minst 71 kilo läkemedel ut i skånska vattendrag. Det menar forskare vid Högskolan Kristianstad som tillsammans med Region Skåne under 2017 har kartlagt utsläppen av 21 olika läkemedel, samma läkemedel som förekommer på Läkemedelsverkets övervakningslista. Sammanlagt undersöktes åtta reningsverk.

Anledningen till utsläppen beror enligt forskarna på att dagens reningsverk inte klarar av att rena läkemedelsutsläppen. Störst var koncentrationerna av blodtryckssänkaren metoprolol och smärtstillaren diklofenak, men även karbamazepin, losartan, naproxen och oxazepam förekom i betydande mängder. Störst mängd läkemedel sköljs ut i Öresund, vilket beror på att flera stora städer är placerade på den skånska västkusten. Även Östersjön belastas dock med omfattande mängder.

Enligt uträkningarna släpps fyra kilo läkemedelsrester ut för varje miljon kubikmeter vatten, vilket, om man tar med samtliga av Skånes reningsverk, ger en sammanlagd siffra på drygt 600 kilo läkemedel. Dessutom utgör de undersökta ämnena endast en liten del av flera hundra substanser som tros läcka ut. Forskarna konstaterar att mörkertalet är stort och sannolikt läcker flera ton läkemedel ut årligen i skånska åar, sjöar och hav.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev