tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora utsläppare frånvarande under inledningen av Cop 27

Publicerad: 7 november 2022, 07:32

FN:s generalsekreterare António Guterres under sitt inledningstal.

Nu inleds FN:s klimatmöte Cop 27 i Sharm El-Sheikh, Egypten. Aktuell Hållbarhet följer klimatmötet i realtid från Stockholm och rapporterar löpande.

Ämnen i artikeln:

Cop 27

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


FN lanserar världssystem för tidig varning

FN:s generalsekreterare António Guterres lanserade för en stund sedan ett nytt initiativ på klimatmötet Cop 27, som ska förse hela världen med ett system för tidig varning inför extrema och farliga väder. Under fem kronor per person och år kommer systemet att kosta, eller sex procent av de 50 miljarder USD som efterfrågats för klimatanpassning. Genom att slussa klimatanpassningspengar till initiativet ska det bli möjligt för länder som inte har det, att bygga upp kunskaper om katastrofrisker, väderobservationer och väderprognoser, beredskap, katastrofinsatser och kommunikationsinsatser i form av tidiga varningar.

”Tre gånger fler människor tvingas på flykt till följd av klimatkatastrofer än på grund av krig. Halva mänskligheten är redan i riskzonen”, sade António Guterres bland annat.

Enligt planen ska systemet byggas upp inom fem år, med prioritet till de mest sårbara områdena.

Världsmetereologiska organisationen WMO står bakom initiativet som understöds genom uttalanden från 50 länder. Bland annat talade Finlands statsminister Sanna Marin och berättade att landet redan hjälpt 50 länder med att utveckla vädertjänster och nu kommer satsa 32 miljoner euro i det nya initiativet, framför allt till de minst utvecklade länderna och små önationer.

Enligt planen behövs det sammanlagt 3,1 miljarder USD till det nya systemet, varav 374 miljoner USD till kunskap om katastrofrisk, 1,18 miljarder USD till observationer och prognoser, 1 miljard USD till beredskap och katastrofinsatser och 550 miljoner USD till riskkommunikation.

Iniatiativet ska ledas av en styrelse där ordförandeskapet delas av WMO och FN:s kontor för katastrofriskreduktion, UNDRR.

Sanna Marin, Finlands statsminister, berättar att Finland satsar pengar på tidig varning.

Foto: Skärmdump

Biljoner och åter biljoner behövs

Under eftermiddagen nämndes pengar, stora summor. Klimatomställningen kommer inte att kosta miljarder utan biljoner, och då dollar, sa Al Gore, före detta amerikansk vicepresident och Mia Amor Mottley, Barbados president, under måndagens högnivåmöte i Sharm El-Sheikh. Då talade de bara om vad som behövs i söder om ekvatorn där länderna är fattigare än i nord.

– Det saknas kapital i det globala syd. Det som behövs handlar inte om miljarder utan om biljoner. Hur många gånger måste det sägas? sa Mia Amor Mottley, när hon framträdde under högnivåmötet.

Barbados president Mia Amor Mottley i Sharm El-Sheikh

Hon nämnde summan fem biljoner dollar som kompensation för klimatskador och för att klara omställningen i de fattiga länder som hitintills stått för en liten del av utsläppen, men drabbas oproportionerligt hårt av skadorna.

Mia Amor Mottley och Al Gore var också överens att om tillräckligt mycket pengar ska satsas, behövs privat kapital. Al Gore ville få banker med på satsningen. Men för de fattigare länderna på södra halvklotet är det lättare sagt än gjort att få banklån, för räntorna är skyhöga. Al Gore nämnde en räntesats som är sju gånger högre i afrikanska länder än vad som krävs av låntagare i de rika nordliga länderna.

Följden av ränteläget är att privata investeringar i klimatomställningen blir väldigt små i de fattigaste länderna. I USA står till exempel privat kapital för 96 procent av investeringarna I förnybar energi, men i afrikanska länder kan det vara så lite som 14 procent.

– Vi måste förnya världens banksystem och se till att det finns lån att få, även för afrikanska länder som vill investera i förnybar energi, sa Al Gore.

Mia Amor Mottley menade å sin sida att även Bretton Woods-systemet som styr global finansiering via Världsbanken och Internationella Valutafonden behöver reformeras. De har anklagats för att snarare stjälpa än hjälpa fattiga länder med väldigt hårda krav på låntagare.

–  Men utan den amerikanska kongressen, er kongress herr Gore, så går det inte, konstaterade Mia Amor Mottley.

Stora utsläppare saknas i inledningen

Måndagen och tisdagen på Cop 27 präglas av inledningstal från en stor del av världens länder, däribland Sverige, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. De största utsläpparna i världen saknas dock på talarlistan. Varken USA, Kina, Ryssland eller Indien planerar inledningstal och deras närvaro under klimattoppmötet ifrågasätts nu. Bland annat kritiseras länderna av Spaniens vice premiärminister Teresa Ribera som oroar sig för att de inte har bekräftat sin närvaro.

”Kinas, Indiens och Rysslands uteblivna närvaro är stor frånvaro i en geopolitiskt spänd tid som vi kommer att få ångra, säger hon enligt nyhetstjänsten Euractive.

Kriget i Ukraina i fokus 

FN:s generalsekreterare António Guterres började sitt inledningstal på Cop 27 med att ta upp kriget i Ukraina och dess betydelse för klimatarbetet. Samtidigt som mänskligheten enligt António Guterres slåss för sitt liv i fråga om klimatförändringarna får inte andra konfliketer skugga klimatutmaningen.

”Många av dagens konflikter är kopplade till klimatet och kriget i Ukraina visar hur beroende vi är av fossila bränslen”, sa António Guterres.

Han uppmanade samtidigt världens länder att enas i en solidaritetspakt för klimatarbetet.

”Det ska vara en pakt mellan utvecklingsländer och utvecklade länder för att öka omställningen till förnybar energi. De två största utsläpparna USA och Kina har ett extra ansvar för att göra den pakten möjlig. Världens länder står inför att ingå en sådan pakt, alternativet är en självmordspakt”.

Egyptens president påminner om genomförande

Abd al-Fattah al-Sisi, Egyptens president, lyfte under sitt inledningstal de katastrofer som kopplas till klimatförändringarna och vikten av en rättvis omställning. Trots de stora utmaningar som världen står inför påminde han om att årets klimattoppmöte kallas för ett genomförandemöte och att alla måste dela på ansvaret.

”Trots alla utmaningar finns det hopp, mänskligheten kan vara rättvis mot de som drabbas och hitta nya lösningar. Varje regering vet vad den måste göra. de spelar alla en nyckelroll”, sa Abd al-Fattah al-Sisi.

Under sitt tal uppmanade presidenten även till att kriget i Ukraina måste sluta och att hela världen lider till följd av kriget.

Fransk uppmaning till Kina och USA

Under inledningen av årets klimattoppmöte riktade frankrikes president Emmanuel Macron en uppmaning till USA och Kina om att ta större ansvar för att stötta fattigare nationer i klimatarbetet.

”Vi behöver ökade ambitioner från USA och Kina”, sa han enligt Bloomberg.

Boris Johnson kämpar vidare för klimatet

Som Aktuell Hållbarhet beskrivit tidigare har klimatpolitiken i Storbritanninen närmast åkt berg- och dalbana den senaste tiden. Landets ambitioner inför årets klimattoppmöte är högst sagt oklara. Samtidigt är den tidigare premiärministern Boris Johnson på plats i Sharm el-Sheik och uppmanade under måndagsförmiddagen till ambitiösa klimatambitionert.

”Anledningen till att jag är här är för att diskussionen om Ukraina har alla möjliga negativa effekter ... det här är inte tillfället att försvaga målen om nettonoll, det är dags att fördubbla ambitionerna”, sa Boris Johnson, enligt The Guardian.

Så många kommer till klimatmötet

Över 40 000 deltagare väntas komma till FN:s klimatmöte i Sharm El-Sheikh vid Röda havet i Egypten. Av dem är 100 statsöverhuvuden. 

De regelrätta förhandlingarna mellan ländernas delegater sker i den blå zonen. Den gröna zonen är med sina 22 500 kvadratmeter en plats där deltagare från företag, ideella organisationer, forskare och artister från hela världen kan mötas.

Efter den officiella öppningen kommer mötet förutom förhandlingar att hålla en rad rundabordssamtal, på följande teman: Rättvis omställning, livsmedelssäkerhet, innovativa finanser för klimat och utveckling, investering i framtidens energi, vattensäkerhet samt klimatförändring och sårbara samhällen. 

Det kommer också att hållas temadagar för att försöka lösa upp några viktiga knutar för implementeringen. Det egyptiska ordförandeskapet har även lanserat flera initiativ som kommer att uppmärksammas under mötet. 

Den första veckan sker förhandlingarna som vanligt på tjänstemannanivå, för att under den andra veckan övergå i förhandlingar på ministernivå.


Läs mer: Här hittar du Aktuell Hållbarhets bevakning av Cop 27.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev