måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Storbritanniens nya klimatmål sätter press på EU

Publicerad: 4 december 2020, 10:44

Premiärminister Boris Johnson är om en vecka värd för ett digitalt klimattoppmöte på Parisavtalets femårsdag. Dit kommer han med nyligen satta klimatmål som är bland de mest ambitiösa i världen.

Foto: John Sibley / AP

På väg att definitivt lämna EU om några veckor sätter Storbritannien press på EU, visar sin självständighet och levererar ett klimatmål om utsläppsminskningar som det blir svårt för EU att matcha.

Ämnen i artikeln:

Parisavtalet

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Storbritannien meddelar i dag sin nationella målsättning till Parisavtalet. Landet ska minska utsläppen med minst 68 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Det är en bra bit över Sveriges nationella mål och en nivå som det blir svårt för EU:s stats- och regeringschefer att matcha.

Vägen till målet går via Storbritanniens egen gröna giv, en tiopunktsplan om en ”grön industriell revolution” som utlovar 250 000 ny arbetstillfällen Storbritannien, där stat och näringsliv förväntas satsa mer än 450 miljarder kronor under tio år.  

Tillkännagivandet kommer inför ett digitalt klimattoppmöte den 12 december, samma dag som Parisavtalet har femårsjubileum. 

”I dag tar vi ledningen med ett ambitiöst nytt mål att minska våra utsläpp till 2030, snabbare än någon större ekonomi. Men det här är en global insats, och på toppmötet nästa vecka kan världen möta oss med egna ambitiösa planer för att minska utsläppen”, säger premiärminister Boris Johnson i en kommentar. 

Ruben Henriksson, tillförordnad klimatprogramschef på tankesmedjan Fores, säger så här till Aktuell Hållbarhet om beskedet: 

– Ett 2030-mål som är i linje med ett nettonollmål till 2050 och som inte skjuter utsläppsminskningarna till nästa årtionde utan gör det här och nu är inspirerande. I längden är jag övertygad om att man tjänar på att genomföra omställningen tidigt snarare än sent, det verkar den politiska ledningen i Storbritannien ha förstått. Naturligtvis sätter det en viss press på EU och deras kommande 2030-mål, 55 procent framstår inte som ambitiöst bredvid siffran 68 procent och det förstår nog Boris Johnson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev