Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Storebrors tur att få ögonen på sig

Publicerad: 15 april 2009, 02:52

Övervakningskamerorna ser allt. Men de som bevakar kamerorna kan missa mycket. Fram till nu.


Det finns gott om CCTV-kameror för övervakning i samhället. Men att övervakningen är intensiv betyder inte att alla kriminella handlingar identifieras. Skälet är att de operatörer som har som uppgift att bevaka monitorerna har så många kameror att hålla ögonen på att de riskerar att missa viktiga händelser, skriver New Scientist.

Forskarna Ulas Vural och Yusuf Akgul vid turkiska Gebze Institute of Technology kan ha löst problemet. De har utvecklat en kamera som följer ögonrörelserna hos operatörerna och analyserar de monitorer och sekvenser operatörerna inte har sett. Kamerorna är tränade att följa operatörernas iris och att bedöma var de tittar när de betraktar en monitor.

Utifrån informationen framställs sedan en kort film med de sekvenser operatören har missat. För att filmen ska bli så kort som möjligt har Vural och Akgul utvecklat en algoritm som sorterar bort alla sekvenser där till exempel människor eller fordon i rörelse saknas.

”Det här ökar tillförlitligheten hos övervakningssystemet genom att det ger operatören en andra chans”, skriver de bägge forskarna i tidningen Pattern Recognition Letters.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev