Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Storföretag vill ha hårda kemilagar

Publicerad: 9 mars 2004, 07:20

Många svenska storföretag gillar Reach – förslaget till ny kemikalielagstiftning för EU – trots hårt motstånd från europeiska kemiföretag. Olle Ehrlén, vd för NCC Construction Sweden AB, är en av de företagstoppar som vill ha hårda tag mot giftiga material.


Vid ett seminarium i Bryssel nyligen ställde sig även Electrolux, Volvo, Skanska och Sveriges Byggindustrier bakom kravet på tuffare kemilagar.

Urban Wass, miljöchef på Volvo Technology, framhävde hur viktigt det är med en stark kemikontroll som ger samma spelregler i hela EU.

– Lagstiftningen får gärna vara strikt, men den ska vara lika för alla. Han menade att Volvo har de resurser och kunnande som krävs för att leva upp till kraven och att företaget ställer sig positivt till en ny stark ramlag.

– Electrolux är väl förberett för den nya kemikalielagen, sa Åsa Portnoff från Electrolux.

Både Karin Jönsson från Skanska och Danielle Freilich från Sveriges Byggindustrier berättade om byggindustrins arbete med att få fram information om skadliga kemikalier i byggmaterial.

– Vi uppmuntrar en lagstiftning som som stödjer substitutionsprincipen så att kemikalier med mycket farliga egenskaper byts ut mot mindre farliga alternativ, sa Karin Jönsson.

Mötet arrangerades av Sveriges EU-representation, EU-parlamentarikerna Jonas Sjöstedt och Anders Wijkman samt Internationella kemikaliesekretariatet i Göteborg.

Även NCC vill ha tuffa tag mot svårbedömda kemikalier. Olle Ehrlén, vd för NCC Construction Sweden AB, har i ett brev till EU-parlamentarikerna betonat att det är extremt viktigt att farliga ämnen rensas ut och att fullständig information om kemiska produkter har stor betydelse för byggbranschen.

– Det är extremt viktigt att människor som använder våra byggnader mår bra och litar på oss. Det är också viktigt för oss att förhindra ekonomiska bakslag och varumärkesförluster på grund av att det kommer larm om farliga material i byggnaderna, säger Olle Ehrlén.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.