Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Storkapitalet vänder blicken mot ansvarsfulla investeringar

Publicerad: 30 juni 2017, 06:47

Finansmarknaden har på allvar fått upp intresset för ansvarsfulla investeringar. I dag är det mer regel än undantag att kapitalförvaltare och andra finansaktörer i någon utsträckning tar hänsyn till ESG-kriterier (Environment, Social and Governance) vid…


TP

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se


Finansmarknaden har på allvar fått upp intresset för ansvarsfulla investeringar. I dag är det mer regel än undantag att kapitalförvaltare och andra finansaktörer i någon utsträckning tar hänsyn till ESG-kriterier (Environment, Social and Governance) vid investeringsbeslut, samtidigt som motsättningen mellan avkastning och ansvarsfulla investeringar är på väg att suddas ut. Finansmarknadsminister Per Bolund har drivit på för nya lagförslag som ska öka transparensen i fondförvaltares hållbarhetsarbete, och sannolikt lär branschen framöver ställas inför flera nya lagar och regler på området. I takt med att stora pensionsfonder och andra kapitalägare vrider åt kraven för hur deras pengar ska förvaltas, lär trycket även öka för att kapitalet ska flyttats dit det gör en verklig förändring.

Intressanta seminarier på temat

Ditt pensionskapital och företagens ansvar

Arrangör: Sida
Tid och plats: Måndag 3 juli, 13.00-13.45, Donnersgatan 6.
Beskrivning: Hur resonerar AP-fonder och pensionsbolag kring Agenda 2030? Vilka krav på hållbar utveckling ställer de på företagen? Går god avkastning och hållbar utveckling hand i hand? Hur jobbar företagen med Agendan? Och vilka krav kan du ställa som sparare?

Pengarna och/eller planeten?

Arrangör: Greenpeace, Nordea
Tid och plats: Onsdag 5 juli, 10.30-12.00, Teaterskeppet.
Beskrivning: Efter klimatavtalet i Paris och de globala hållbarhetsmålen – vilka förändringar krävs för att finanssektorn ska bli hållbar? I takt med att hållbara lösningar växer fram, inom exempelvis förnybar energi, utgör dessa nya affärsmöjligheter för finanssektorn, men går det tillräckligt snabbt?

Finansiering av grön omställning – vad krävs för verklig förändring?

Arrangör: Nordiska ministerrådets informationskontor, Nordiska investeringsbanken, Tankesmedjan Global Utmaning
Tid och plats: Måndag 3 juli, 11.00–11.45, Strandvägen 4.
Beskrivning: Behovet av miljöfinansiering är enormt, men finansmarknadens omställning går långsamt. Exempelvis utgör gröna obligationer endast en liten andel av de globala investerarnas portföljer. Vad behöver göras? Vilka är de offentliga och privata sektorernas roller för att nå målen. Vad är nästa steg?

”Klimatsäkra” kommunens förvaltade kapital – är det relevant, möjligt och lönsamt?

Arrangör: SPP Fonder/Storebrand
Tid och plats: Måndag 3 juli, 15.00-15.45, Gotlands museum.
Beskrivning: De flesta svenska kommuner har i dag ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål, men glömmer sin kanske största klimatpåverkare – det ägda och förvaltade kapitalet. Går det verkligen att få en god avkastning till rimlig kostnad och samtidigt verka för att kapitalet är i linje med målen?

Hallå där Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder

Under årets Almedalsvecka kommer många frågor kring hållbara investeringar diskuteras. Vilken ser du som viktigast och varför?

– Hållbarhet är en bred fråga som måste angripas från flera håll och som inte bör begränsas till enskilda frågor. Fokus kan vara bra för att få till ett tryck, men kan göra att viktiga samband och aspekter missas för att man tittar för snävt. Att utgå från de globala målen tycker vi därför är klokt. De ger en indikation om vad som är kritiskt för den enskilda verksamheten.

– Vi måste också en gång för alla döda myten om att hållbart sparande skulle vara sämre för plånboken. Den vanföreställningen hindrar de stora kapitalflödena från att förflytta världen i rätt riktning. Det råder ingen tvekan om att bolag som framtidssäkrar sina affärsidéer vinner racet.

Nästa spaning: Fastighetsbranschen styr mot inkluderande stadsutveckling

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev