Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Storkoalition bakom förslag på utsläppsreserv

Publicerad: 25 februari 2015, 11:37

Socialdemokraterna och liberaler anklagas för att ha vikt sig i förhandlingarna.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 25 februari.

Utsläppsrättsreserven föreslås dra i gång den 31 december 2018 av EU-parlamentet. Samtidigt föreslås att ett fryst överskott placeras direkt in i reserven och att en utsläppsrättsfond inrättas för upprustningar i industrin. Men utsläppshandlarna hade förväntat sig ett tidigare startdatum och priset föll under dagen med 1,2 procent från måndagens nivå till 7,67 euro. Enligt beräkningar presenterade efter gårdagens resultat kan förslaget leda till ett utsläppsrättspris på 17 euro år 2020 och 29 euro år 2030.

Den socialdemokratiska och liberala partigruppen gick samman med den största kristdemokratiska gruppen EPP och bildade en storkoalition som nu väntar på att ministerrådet intar position, vilket kan ske inom en månad. I praktiken föreslås nu en start i början av 2019, två år senare än det datum som Sverige och de tre politiska giganterna Storbritannien, Tyskland och Frankrike föreslår. Men det ser också ut att finnas en blockerande minoritet som hellre ser en senare start hos flera medlemsländer i östra EU.

Flera kritiska röster höjdes över att socialdemokraterna och liberalerna inte valde att bilda en koalition med de grupper som förespråkade en ännu tidigare start år 2017. Men S-parlamentarikern Jytte Guteland försvarar beslutet att gå samman med EPP.

– De signaler jag fått i den politiska gruppen var att det var mycket mer osäkert att det skulle gå igenom. Då kommissionen väntar på att presentera en omgörning av utsläppshandelssystemet tills reserven var på plats ville vi inte riskera att beslutet dras i långbänk.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.