Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Större fokus på klimatanpassning i EU efter extremvädret

Publicerad: 20 Oktober 2014, 09:46

De allt tydligare effekterna av klimatförändringarna, som översvämningar, skyfall och värmeböljor, har lett till att fler länder i EU börjat jobba med anpassningsåtgärder, visar en ny rapport.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 oktober.

De allt tydligare effekterna av klimatförändringarna, som översvämningar, skyfall och värmeböljor, har lett till att fler länder i EU börjat jobba med anpassningsåtgärder, det visar en ny rapport från European Environmental Agency, EEA.

EEA har samlat in svar från 30 europeiska länder och de flesta anser att händelser med extremväder lett till större fokus på anpassningsåtgärder och en större vilja att börja arbeta med frågorna. I tre fjärdedelar av länderna är anpassningsfrågan tydligt uppe på den politiska agendan. För EU-länderna har inte minst kravet på nationella anpassningsplaner lett till att frågan fått hög prioritet.

– Det här är första gången som Europeiska länders arbete med anpassning har analyserats ordentligt, säger EEA:s chef Hans Bruyninckx i ett pressmeddelande.

Rapporten visar samtidigt att det finns mycket som hindrar länderna att ta tag i de här frågorna och brist på resurser som tid, pengar och tekniker ses som de största problemen. Även osäkerhet vad gäller framtida effekter av klimatförändringarna och oklarheter vad gäller ansvarsområden ses som betydande hinder.

Rapporten från EEA kan laddas ner här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.