Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Större förståelse om hållbarhet bland vd:ar på globala bolag”

Publicerad: 27 november 2018, 11:21

Filippo Veglio talade under förmiddagen på konferensen Hållbart Näringsliv i Stockholm.

Foto: Pax Engström Nyström

Företagsledare i globala storbolag har i dag en större förståelse för hållbarhetsfrågan, där fokus allt mer flyttas mot lösningar. Däremot har den breda massan av vd:ar inte förstått hur stor samhällsomställning som kan behövas. Det berättar Filippo Veglio från World Business Council for Sustainable Development som knyter samman vd:ar på 200 globala bolag.


Ledningsgrupper och vd:ar på internationella storbolag har i dag en allt större förståelse för hållbarhetsfrågan. Diskussionen har därför rört sig allt mer från ett arbete med att öka medvetenheten till att fokusera på lösningar och vad hållbarhetsagendan betyder för företagets affär. Det gäller även för företag i mer problemtyngda sektorer som energi och tillverkare av plast.

Det berättar Filippo Veglio som har spenderat de senaste 14 åren på den internationella näringslivsorganisationen World Business Council for Sustainable Development, WBCSD, som sluter samman vd:ar på mer en 200 globala storbolag. Sweco, Skanska och IKEA är några av de bolag som är medlemmar i WBCSD. På tisdagen talade Filippo Veglio på konferensen Hållbart Näringsliv som arrangeras av Aktuell Hållbarhet och Dagens industri.
– Det kommer fortsatt vara viktigt att öka medvetenheten men vd:ar funderar i dag allt mer på vad hållbarhetsrelaterade frågor innebär för bolagets affär och olika lösningar. Det handlar exempelvis om vad hållbarhetsfrågorna betyder i termer av risker, möjligheter, styrning och transparens, samt behovet av ökat samarbete, säger Filippo Veglio till Aktuell Hållbarhet.

Han påpekar att hållbarhetsagendan till stor del behöver drivas från toppnivå, ledning och styrelse, som behöver utvärdera och utveckla bolagets affär utifrån den nya verklighet som miljö- och klimatutmaningar innebär.

FN:s klimatpanel IPCC:s senaste specialrapport ger rätt alarmerande slutsatser och forskarna efterfrågar en omställning som aldrig tidigare har skådats. Uppfattar du att företagsledare i globala storbolag förstår vidden av samhällsförändring som kan behövas?
– Jag tror att ju mer rapporter som kommer ut desto mer inser man att det finns en diskussion om att transformera samhällen. Hur vi lever, hur vi rör oss och vad vi äter. Budskapet i IPCC-rapporten men även i FN:s globala utvecklingsmål pekar på en större omställning av samhällen. Har budskapet tagits upp av företagsledare? Det är jag inte helt säker på, säger Filippo Veglio som i dag sitter i WBCSD:s ledningsgrupp.

Han menar att det ändå finns ett par företagsledare som i allt större grad förstår behovet av större samhällsförändringar, vilket delvis visar sig genom att de väger in hållbarhetsdata i beslutsfattande och riskhantering och uppmanar andra att följa efter. Däremot är den stora bredden av näringslivet ännu inte riktigt införstådda på den samhällsomställning som krävs.
– Vi använder oss av begreppet systemtransformation som utgår från de globala utvecklingsmålen. Företag behöver angripa frågan utifrån en systemtransformations-perspektiv, säger Filippo Veglio.

Han säger att det i praktiken innebär att företagsledare i större grad behöver acceptera att hållbarhetsfrågor är komplexa och innebär större lösningar på systemnivå. Samtidigt menar han att det är det viktigt att ta fram en spelplan som lyfter fram hållbara lösningar.

En viktig del i att förändra spelplanen är att knyta företagens kapitalkostnad till hur de presterar på hållbarhetsområdet. Filippo Veglio tror att frågan om hur man kan påverka företagens tillgång till kapital kommer få ett allt större fokus framöver. Detta eftersom ett ökat fokus på hållbarhet bland investerare och långivare kan leda till att kapitalet i allt större utsträckning flyttas till lösningsorienterade företag.
– På samma sätt som man kan arbeta med ”name and shame” är det viktigt att vi börjar arbeta mer med ”name and fame” så att man kan belöna de företag som verkligen kopplar samman hållbarhet till företagets resultat, säger Filippo Veglio.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.