Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Storsatsning ska få bukt med sjukvårdens lustgasutsläpp

Publicerad: 16 november 2009, 10:01

Sveriges landsting och regioner storsatsar på lustgasdestruktion.


För knappt två år sedan bildades det nationella Lustgaskonsortiet vars främsta uppgift har varit att skapa en marknad för destruktionsanläggningar i Sverige.

"Den enda tillverkaren
av destruktionsanläggningar på marknaden, japanska Showa Denko, höll då på att dra sig tillbaka från den europeiska marknaden eftersom det saknades efterfrågan" står att läsa i pressmeddelandet från Nationella Lustgaskonsortiet.

Genom bildandet av konsortiet lyckades man behålla den enda levernatören på marknaden kunde upprätta nya anläggningar för destruktion av lustgas i Sverige. De kommande tre åren ska det finnas 15 anläggningar i hela Sverige.

– Lustgas är en stark växthusgas med stor klimatpåverkan. Därför är det väldigt värdefullt att vårdens intresse för att minska lustgasutsläppen har ökat kraftigt de senaste två åren, säger Anna Linusson, miljöchef i Stockholms läns landsting och ordförande i nationella Lustgaskonsortiet, i ett pressmeddelande.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.