Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Storslam för hållbar affärsmodell

Publicerad: 12 juni 2015, 04:58

Fick juryn på fall med snilleblixt om hur det går att minska vattenläckaget i kommunala ledningar och spara miljardbelopp som grädde på moset.


Aqua Robur blev stor vinnare i Sveriges största tävling för affärsidéer på torsdagen med en ny teknik som alltså kan begränsa läckaget i kommunala vattenledningar. 20 procent av dricksvattnet som produceras når aldrig konsumenten och bolagets affärsmodell går ut på att skapa en förnybar energikälla ur övertrycket som uppstår i rören och därmed minska svinnet.

Lysande, tyckte juryn, som består av flera näringslivstoppar och som delade ut 150 000 kronor i belöning.

”Priset går till en innovativ och enormt cool idé med både kortsiktig och långsiktig marknadspotential. Teamet har en lösning som kan minska resursslöseri världen över”, löd motiveringen.

– Det här betyder väldigt mycket för oss! Det är det ultimata kvittot på att vi har lyckats paketera vår idé på ett bra sätt och att flera externa personer tittat på det och gillar det vi gör, säger Pablo Bárdossy, en av grundarna av Aqua Robur.

Bakom idén står också Liisa Karttunen och Niklas Johansson.

Företaget tar nu sikte på en global marknad och har som mål att till år 2020 bli marknadsledande i Europa på energiåtervinning inom urbana vattensystem.

Förutom totalvinsten i tävlingen vann Aqua Robur även i kategorin miljö och energi.

Närmare 1 200 blivande entreprenörer hade lämnat in över 700 bidrag på affärsidéer till tävlingen.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.