Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Största anläggningen i Skandinavien – solceller driver nya vårdcentralen

Publicerad: 6 mars 2006, 12:39

En vårdcentral som drivs med förnybar energi till hundra procent. Och all driftel kommer direkt från vårdcentralens egen solcellsanläggning på taket. Det låter kanske som en framtidsvision, men häromdagen blev den verklighet. Solcellsanläggningen är den största i Skandinavien.


Solcellerna på taket till Fjärås nybyggda vårdcentral klarar elförsörjningen med god marginal. Landstinget Halland och kommunala fastighetsbolaget Eksta Bostads AB räknar med att solcellerna kommer att produceraq 3,5 gånger mer energi än vad vårdcentralen behöver. Överskottselen säljs till Fortum genom det ordinarie elnätet.

Uppvärmningen av vårdcentralen sker via Eksta Bostads AB:s närvärmeanläggningar, som drivs av solenergi och biobränsle.

Den ”gröna vårdcentralen” i Fjärås invigdes förra veckan av samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin. Trots vinter och monlig himmel kunde solen försörja vårdcentralen till 100 procent även denna dag.

– Solcellsansläggningen är en milstolpe i vår målsättning att driva Ekstas fastigheter med förnybara energikällor, säger Ekstas vd Lars Tirén, som ser sitt företag som ledande inom praktiskt utnyttjande av förnybar energi.

– Våra satsningar har medfört att kostnaderna för uppvärmning är hälften mot jämförbara företag. Vi hoppas att det ska inspirera fler aktörer på fastighetsmarknaden att använda förnybar energi, säger Lars Tirén.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.