Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Största svenska mutåtalet ställs in

Publicerad: 15 september 2003, 11:55

Den chefstjänsteman vid Rederi Gotland som i fredags erkände ett mutbrott i mångmiljonklassen har begått självmord. Slutförhandlingen i dag med honom ställs därmed in.


Det är det största svenska mutåtalet hittills i Sverige. Straffet som den nu avlidne chefstjänstemannen riskerade var på maximalt sex år.

Bakgrunden är att chefstjänstemannen vid Rederi Gotland AB fick elva miljoner kronor från företagen Rolls-Royce och finländska Wärtsilä, i samband med att de levererade vattenjetaggregat och propellrar respektive dieselmotorer till färjorna, skriver Svenska Dagbladet.

I samtal med företagen efteråt skulle mannen ha gjort klart för leverantörerna att det är han som sett till att de fått ordern och därefter begärt och också fått pengarna. Vittnesmålen från de två före detta anställda på Rolls-Royce har därmed kommit i sämre dager. De har tidigare uppgett att pengarna var en så kallad rederirabatt och gått till företaget istället för till mannen.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.