Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Största vargstammen på 150 år

Publicerad: 19 Juni 2013, 07:36

Vargstammen växer och totalt fanns det 380 vargar i Skandinavien under den senaste inventeringssäsongen.


Det är tidningen Svensk Jakt som konstaterar att vargstammen i norden inte varit så stor som nu sedan mitten av 1800-talet. Antalet dokumenterade föryngringar har också ökat jämfört med föregående år – men 36 procent. Uppskattningarna har gjorts av Viltskadecenter.

Olof Lidberg, forskare vid Skandulv, säger att det idag inte heller finna några stora problem med inavel i den svenska vargstammen.
– Vargarna mår bra och tillväxen på senare år är i genomsnitt 20 procent. Den siffran anger till exempel att problemet med inavel inte är speciellt stort – eftersom det är just reproduktionen som minskar vid stora inavelsproblem. Det finns inga inavlade vargar som haltar omkring och är blinda. Men ett eller annat djur kan ha vissa kromosomfel som gör att de inte kan reproducera sig. Men det är inget som vargindividen lider av och inget som vargstammen i stort tar skada av, säger Olof Liberg till Svensk Jakt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.