onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stort bakslag för global utsläppsmarknad

Publicerad: 7 april 2011, 07:36

Ett beslut i Högsta domstolen i San Fransisco sätter käppar i hjulet för planerna att koppla ihop utsläppsmarknaderna i EU och delstaten Kalifornien. I veckan samlades ledarna för ett krismöte.

Ämnen i artikeln:

EtsEu

EU driver världens största marknad för utsläppsrätter, ETS. Delstaten Kalifornien planerar att öppna en liknande marknad nästa år – vilken i så fall skulle bli världens näst största. Men reformen har stoppats av San Fransiscos Högsta Domstol, skriver Los Angeles Times.

Sex lokala miljöorganisationer, bland dem Association of Irritated Residents (AIR) har länge protesterat mot planerna. Nu ger domstolen dem rätt i sak. Domarna skriver att delstatens miljömyndighet the Clean Air Board inte funderat tillräckligt över alternativ till en utsläppsmarknad – det vill säga en avgift eller en koldioxidskatt.

Domen är ett stort bakslag för EU:s planer att slå samman sin utsläppsmarknad för koldioxid med Kaliforniens dito. I veckan träffades klimatkommissionär Connie Hedegaard och Kaliforniens guvernör Jerry Brown för att diskutera hur man ska gå vidare, rapporterar nyhetsbrevet Euractive.

Efter mötet sade Connie Hedegaard att det måste finns utrymme för olika sätt att arbeta – och fokuserade på vikten av att koppla ihop systemen för att få fram ett globalt pris på utsläpp av koldioxid.

Guvernören har överklagat domstolsbeslutet.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev