Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stort behov av grön kompetens på den Europeiska arbetsmarknaden

Publicerad: 11 Januari 2011, 11:03

Gröna kunskaper på arbetsmarknaden är a och o för att Europa ska kunna ställa om till en grön ekonomi. Det slår en ny forskningsrapport fast.


Europas arbetande befolkning behöver nya färdigheter för att unionen ska kunna ställa om till en ny energieffektiv och koldioxidsnål ekonomi. Det slår en grupp forskare fast i den nya rapporten "Skills for green jobs – European Synthesis Report".

Enligt rapporten har EU redan anammat ett antal strategier för att nå en koldioxidsnål och energieffektiv ekonomi – varav den så kallade "Strategy for Sustainable Development" är den viktigaste. EU har enligt rapporten också identifierat vikten av ny kompetens i arbetskraften i denna nya gröna ekonomi – här har man emellertid inte lyckats ta fram några uttalade strategier för att nå målen. Och det är med anledning detta rapporten nu kommer med antal förslag.

Rapportförfattarna
har underökt den gröna kompetensen på nationell, regional och lokal nivå i de sex medlemsländerna Danmark, Estland, Tyskland, Spanien och Storbritannien. Här har man funnit några stora kompetensluckor – främst inom vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik. Alla fyra kompetensområden som är viktiga i miljösektorn.

Rapportförfattarna menar emellertid inte att en stor del av Europas arbetskraft måste omskolas, snarare föreslår man att man kan vidareutveckla den kompetens som redan finns med vidareutbildningar inom olika områden.

Till Europas beslutsfattare har rapportförfattarna följande rekomendationer:

- Identifiera kompetens och färdigheter över samtliga sektorer och branscher – vissa färdigheter är jobbspecifika medan andra går atat färdighter går att transferera mellan olika branscher.
- Regionella beslutsfattare bör uppmuntra samarbeten mellan privat och offentlig sektor för att skapa nätverk av regionella utbildningscenter.
- Varje jobb bör ses som ett "grönt" jobb som på något sätt bidrar till en förbättra resurseffektivitet.
- Miljöfrågor i industrin borde integreras i utbildning och tränignssystem.
- Satsa mer på utbildning inom områdena – vetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik.
- Investera i lärare och utbildare så att de kan lära ut miljöteknik och medvetenhet om miljöfrågor.
- Öka attraktionskraften i arbeten som är direkt kopplade till grön produktion och resurseffektivitet.

(Källa: European Commission DG Environment News)

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.