Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stort gap till energisparmålet

Publicerad: 3 Mars 2009, 04:44

Vi kan bli effektivare och spara 50 TWh om året. Men det kanske bara blir 15.


Den senaste rapporten från IVAs stora projekt Vägval energi är gjord på Chalmers och sammafattar vad vi vet om energiläget och hur prognoserna ser ut. Inom tre sektorer redovisas möjligherna: transporter, byggnader och industri.

Det har hänt mycket inom varje sektor. Tydligast är att oljan fasas ut mycket raskt ur fastigheter och industri. Bilarna drar mindre soppa, men fortfarande ligger Sverige över EU-genomsnittet. Där finns ju en potential till påtagliga förbättringar. Men det är inom vår bebyggelse de största nöjligheterna finns att effektivisera energiutnyttjandet.

Per Bolund, miljöpartiet, Ulrika Jadefelt, SABO, Mikael Hannus, Stora Enso representerar varsin arbetsgrupp i projektet Vägval energi som ska ge underlag till bred, långsiktig politisk uppgörelse om svensk eneregipolitik.

Rapportens ena huvudförfattare, Bertil Petterson, pekar på det som händer i stadsdelen Gårdsten, där man lyckats halvera energiåtgången.
Flera representanter från IVAs olika grupper i projektet såg just deet stora rot-programmet för att upprusta miljonprogrammets bostadshus som den största möjligheten till effektivisering.

– Tre av fyra bor i hyreshus från miljonprogrammet, konstaerade Ulrika Jardfelt, SABO-representant i energianvändargruppen.

– Vi har ett fönster på tio år. Om gör det här rätt och får en uppslutning som i industrins pfe-program så är det bästa vi kan göra, sa miljöpartiets representant i politikergrupp, Per Bolund.

Kvar står frågan om hur stora förändringar som kan göras – och som verkligen kommer att göras. Det hänger mycket på styrmedlen. Med dagens medel kanske vi kan spara 15 terawattimmar till år 2016. Med hårdare regler, bättre incitament och kanske framför allt mycket mer information och upplysning går det nå runt 35 TWh. Det teoretiska målet på 50 TWh förblir nog just teoretiskt.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.