Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stort ljud med tunn högtalare

Publicerad: 17 november 2008, 09:19

Med hjälp av nanotuber går det att bygga högtalare som inte behöver några stora magneter och koner utan som istället kan göras platta, böjliga och nästa osynliga.


Nanotuber används inom allt fler områden och nu har ett kinesiskt forskarlag använt tuberna för att bygga högtalare som bara är några nanometer tjocka och som mest påminner om en plastfilm. Enligt forskarna ska högtalarna ge väldigt låg distorsion, bra ljudkvalitet och klara lika höga ljudnivåer som vanliga högtalare.

Nyckeln till nanohögtalarna är en termoakustisk effekt. Forskarna upptäckte att om man skickar in ström i filmen så går det att hetta upp och kyla ner nanotuberna som då börjar vibrera och generera ljud. Själva effekten har varit känd i 100 år, men tidigare har ljudet varit för lågt för att kunna utnyttjas praktiskt. Med nanotuber blir ljudet 260 gånger starkare än tidigare och då går det att bygga riktiga högtalare.

I och med att högtalarna är så tunna och böjliga går det att använda dem på platser där vanliga högtalare inte kan fungera. Det går till exempel att ha högtalare i kläder, flaggor, väggar med mera. Forskarna arbetar nu med att kommersialisera idén så om några år kan vi få högtalare som vi knappt kan se.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev