Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stort metangasutsläpp i Arktis

Publicerad: 23 april 2012, 08:19

Ett stort metangasutsläpp från Arktis bekräftas av nya flygobservationer. Utsläppet kan komma att påverka klimatet.


Det har tidigare varit känt att det läcker metan från de Sibiriska delarna av Arktis. Nu visar nya flygobservationer att stora metangasutsläpp också sker i de nordamerikanska delarna av Arktis. Det meddelar SR Ekot.
– Det här är en elegant studie som använt forskningsflygplan och visat på höga halter av metan i luftlagren över den Arktiska Oceanen, stora områden där, säger metanexperten Örjan Gustafsson på Stockholms universitet till SR Ekot.

Enligt Örjan Gustavsson bekräftar rapporten som nyligen publicerades i Nature Geoscience de svensk-ryska resultat som man kom fram till för två år sedan – nämligen att det släpps ut metan från någon källa i det arktiska havet ut till atmosfären i mycket större utsträckning än i något annat hav.

Det är när permafrosten tinar i Arktis som metan släpper ut. Metan är en kraftfull växthusgas och SR Ekot konstaterar att effekterna skulle bli förödande om de enorma lager av metan som finns nedfrysta i marken i Arktis skulle läcka ut.
– Man har visat att det skulle räcka med att några få procent av det metan som finns lagrat kom ut i atmosfären för att det skulle leda till en stor påverkan på klimatet, säger Örjan Gustafsson till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.