måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stort sug efter effektivare solceller

Publicerad: 14 januari 2009, 06:44

Efterfrågan på effektivt utnyttjande av solceller ökar kraftigt världen över. Vid Uppsala Universitet närmar man sig gåtans lösning.


Under de tre kommande åren ska 21,6 miljoner kronor plöjas ner i Uppsala Universitets fortsatta forskning kring molekylära solceller, så kallade Grätzelsolceller.

Målet är att ta fram teknik för storskalig tillverkning av molekylära solceller. Denna teknik ska sedermera kunna kommersialiseras.

Intresset kring att utvinna energi med solens hjälp ökar över hela världen. Den globala produktionen av solceller växer med cirka 40-50 procent per år, enligt uppgifter från Energimyndigheten.

Men dagens solceller, som baseras på kiselteknik, är minst tio gånger för dyra jämfört med de traditionella energikällorna. Det gör att den el som idag fås från solceller fortfarande marginell. Den totala anslutningen motsvarar 3-4 kärnkraftverk.

Grätzelsolceller är enklare att tillverka än halvledarceller, exempelvis kiselceller och tunnfilmsceller. Det förväntas medföra betydligt lägre produktionskostnader.

– Det som är speciellt med den här solcellen är att den härmar fotosyntesen i gröna växter. Nanopartiklar av titanoxid (det vita i målarfärg) doppas i ett färgämne som fångar solenergin och omvandlar den till elektricitet, förklarar Anders Hagfeldt, professor vid KTH Fysikalisk kemi och chef för Centrum för molekylär elektronik.

Det är Energimyndigheten och Vinnova som står bakom de nya miljonerna till universitetets forskning. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Uppsala Universitet, KTH och Swerea IVF.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev