Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Straffskatt på farliga hushållsprodukter

Publicerad: 1 april 2015, 08:05

Hushållsprodukter som exponerar människor för farliga ämnen bör kemikaliebeskattas.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 1 april.

Det föreslår Vilhelm Andersson som på den förra alliansregeringen uppdrag utrett problematiken. På vitvaror ska skatten vara åtta kronor kilot, för PVC-golv handlar det om en skatt på tio kronor. Och på andra hushållsprodukter, som utgör ett hot mot hälsan, ska skatten enligt utredningsförslaget ligga på 120 kronor.

Det här ska få människor att i lägre grad köpa de giftiga hushållsprodukterna, hoppas utredaren.

Omvänt ska hushållsvaror som innehåller färre riskämnen få skattelättnader. Sammantaget ska detta alltså leda till positiva hälsoeffekter, skriver bland andra Altinget.

Skatteförändringen föreslås träda i kraft 1 januari 2016 och en av farhågorna är att det i stället leder till ökad e-handel av skadliga hushållsprodukter. Det berarar Elektronikbranschens vd Klas Elm:

– Det är bara att gratulera dansk gränshandel och internationell e-handel, säger Elm till it24.

För företagen i branschen väntas de administrativa kostnaderna öka med 27 miljoner kronor. Skatteintäkterna från hushållsprodukterna beräknas samtidigt inbringa 2,4 miljarder kronor per år till staten. Skatteverkets expert i utredningen anser dock att en skatt som styrmedel kan göra reglerna ”oproportionerligt komplicerade”. Utredningen ska nu ut på remiss fram till slutet av maj.

– Regeringen har inte satt ner foten i frågan om vi vill ha en sådan skatt. Men det är en välkommen och ambitiös utredning som är värd att titta på, säger Pelle Rödin, politisk sakkunnig hos finansminister Magdalena Andersson (S).

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.