Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Strålande tider för svenskt solföretag

Publicerad: 20 November 2009, 12:26

Climatewell vars teknik lagrar solenergi med hjälp av salt växer snabbast i Europa.


Ämnen i artikeln:

Solenergi

Solar Cooling heter tekniken som bolaget Climatewell tagit fram och framgångsrikt börjat sälja i Sydeuropa. Företagets teknik lagrar solenergi i ett batteri med hjälp av salt – energin används sedan för att generera kyla eller värme.

Nu har bolaget fått pris som snabbast växande företag bland europeiska cleantechbolag på Cleantech Connect 2009 i London.

– Ifjol omsatte vi 40 miljoner kronor och vi fördubblar vår omsättning varje år, säger vd:n Per Olofsson. Huvudmarknaden är än så länge Sydeuropa och det är hotell och sjukhus som har störst behov av luftkonditionering och varmvatten.

Men Olofsson ser
ytterligare tillämpningar av tekniken, exempelvis utvärderas möjligheterna för användning av lastbilskylning, fartygskylning och effektivisering av värmepumpar.

– Målet är att våra produkter ska minska koldioxidutsläppen med 1 miljard ton. En av våra anläggningar minskar utsläppen med 150 ton under sin livslängd och hittills har vi sålt 1000 anläggningar, säger Olofsson.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Solenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.