lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strålning i tonfisk 10 000 kilometer från Fukushima

Publicerad: 29 maj 2012, 11:29

Forskare har hittat radioaktiv tonfisk 10 000 kilometer från Fukushima.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Forskare har analyserat blåfenad tonfisk vid Kaliforniens kust och hittat strålning från kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Det är första gången man sett en stor migrerande fisk bära radioaktiviet en sådan sträcka – nästan 10 000 km. Det rapporterade amerikanska nyheter idag.
– Vi blev faktiskt en aning uppskrämda, säger en av forskarna, Nicholas Fisher till den vetenskapliga tidningen PNAS hemsida på måndagen.

Forskarna har tagit tester på 15 tonfiskar fångade utanför San Diego och upptäckte att det fanns radioaktiva ämnen – cesium 134 och cesium 137 i alla fiskarna. De radioaktiva cesium-nivåerna var 10 gånger högre än vad man mätt upp i tonfisk vid Kaliforniens kust under senare år. Ändå anses fisken fortfarande inte nå den gräns som gör den olämplig att äta enligt amerikanska och japanska myndigheter.

Forskarna har tidigare hittat radioaktivitet i liten fisk och i planktoni de japanska vattnen efter den stora kärnkraftsolyckan. Men man hade inte räknat med att radioaktiviteten skulle stanna kvar i stora fiskar då dessa ansetts ha en metabolism som kan göra sig kvitt från radioaktiva substanser.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev