fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strålningsexpert: Det finns mer att lära av Tjernobyl

Publicerad: 26 april 2011, 07:27

En tidigare rådgivare på Världshälsoorganisationen vill att EU finansierar en omfattande utredning av Tjernobylolyckans långsiktiga hälsoeffekter.

Ämnen i artikeln:

EuKärnkraft

I en ledare i British Medical Journal uppmanar Keith Baverstock, förde detta hälso- och strålningsrådgivare på Världshälsoorganisationen, EU att finansiera en omfattande forskningsstudie för att klargöra Tjernobylolyckans långsiktiga hälsoeffekter. Forskningen ska främst inrikta sig på cancer, fosterskador och andra hälsoproblem bland 600 000 människor i Vitryssland, Ryssland och Ukraina.

– Det finns fortfarande mycket att lära och även ”inga bevis för hälsoskador” skulle vara ett värdefullt resultat efter en omfattande undersökning. Det här projektet bör finansieras av Europeiska kommissionen och skulle kosta tio miljoner euro för de första tio åren, säger Baverstock till The Guardian.

Han menar att en fullständig bedömning av olyckans hälsoeffekter har hindrats av dåligt samordnad forskning. Dessutom hävdar han att hälsoeffekterna har blivit ett ”slagfält” för lobbygrupper som är för eller emot kärnkraft, och som mest är intresserade av att tolka effekterna till sin egen fördel.

– Utöver att situationen förvärrar de psykosociala effekterna för de direkt drabbade så har den förhindrat en omfattande utvärdering av händelsens betydelse för folkhälsan.

Idag är det 25 år sedan kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade och fattade eld. Händelsen tros ha orsakat 6 000 extra fall av sköldkörtelcancer hos människor som var barn vid olyckstillfället. De sovjetiska myndigheterna förbjöd aldrig spridningen av mjölk och andra livsmedel som kontaminerats med radioaktivt jod, som vi idag vet orsakar cancer, skriver The Guardian.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev