Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strålsäkerhetsmyndighetens analys av stresstesterna klar

Publicerad: 16 december 2011, 10:05

Svenska kärnkraftverk är robusta, men det behövs förbättringsåtgärder för att kunna möta vissa händelser, menar Strålsäkerhetsmyndigheten som nu analyserat de stresstester som genomförts.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Nu har Strålsäkerhetsmyndigheten granskat slutredovisningarna av stresstesterna från kärnkraftverken och det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle. Deras slutsatser är att arbetet till stor del sköts på ett tillfredställande sätt, men att det finns brister.
– Vi har identifierat flera områden där det är nödvändigt att genomföra ytterligare analyser. Men vår övergripande bedömning är att de svenska anläggningarna är robusta och det inte finns någon anledning för oss att införa några restriktioner för driften av anläggningarna, säger Jan Hanberg som är projektledare för stresstesterna och enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den största bristen rör enligt myndigheten olycksscenarion där flera reaktorer slås ut samtidigt och för långt utdragna händelseförlopp. Detta var vad som hände i Japan och stresstesterna visar att beredskapen på anläggningarna inte är dimensionerad för ett sådant scenario.
– Vid ett sådant scenario är det inte säkert att de resurser som används för hela anläggningen räcker till, exempelvis brandstyrkan, den gemensamma ledningscentralen och personal. Dessutom måste kärnkraftverken ytterligare utreda haverifiltrens funktion vid ett utsträckt förlopp liknande det som skedde i Japan, säger Jan Hanberg.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.