Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Strålskyddsmyndigheten mörkade allvarliga risker med slutförvar av kärnavfall

Publicerad: 11 Oktober 2017, 09:28

I en ny artikel avslöjas hur Strålskyddsmyndigheten tystat ner allvarliga risker under förhandlingarna om slutförvaret av 12 000 ton svenskt kärnavfall.


Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur har granskat bakgrunden till de förhandlingar om slutförvar av svenskt kärnavfall som nu pågår i Mark- och miljödomstolen. Enligt det förslag som sammanställts efter 40 års arbete ska det utbrända bränslet, som är så radioaktivt att det kan döda den som närmar sig utan skydd, grävas ner i urberg utanför Östhammar där det ska skyddas av metall, lera och berggrund. Men dokument som Sveriges Natur tagit del av visar att stråldosen från slutförvaret kan bli tiotals gånger högre än riskgränsen, något som Strålskyddsmyndigheten länge känt till.

Det handlar om problem med kryp- och spänningskorrision. Något som kan leda till att 325 av de kapslar där kärnbränslet förvaras kan spricka inom 300 år. Om det skull ske skulle stråldosen som når markytan via grundvattnet bli 25 gånger högre än den tillåtna årsdosen. I ett värsta scenario skulle en olycklig kombination av faktorer kunna leda till att 1122 av kapslarna skadades. I så fall skulle utsläppen bli 4000 procent högre än den riskdos är tillåten enligt miljöbalken.

Så sent som två veckor innan yrkandet till Mark- och miljödomstolen lämnades in uttryckte flera säkerhetsexperter sin oro för säkerhetsriskerna men trots detta valde Strålskyddsmyndigheten att inte presentera siffrorna i den pågående processen. Tvärtom menade man att bolaget Svensk Kärnbränslehantering, SKB, som ansvarar för slutförvaret borde få godkänt.

När Sveriges Natur vänder sig till Strålskyddsmyndigheten för att höra varför man inte redovisat de framkomna riskerna svarar Bo Strömberg från myndighetens granskningsgrupp att det handlar om hypotetiska risker och att det ”finns en relation mellan sannolikhet och konsekvens som måste beaktas”.
På frågan om man beräknat sannolikhet och konsekvens svarar Bo Strömberg att man inte gjort det, att det är SKB:s uppgift.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.