Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strandfodring hot mot skånska sandbottnar

Publicerad: 23 september 2014, 09:12

Erosion hotar flera skånska kuststäderna och nu växer intresset för strandfodring. Men samtidigt varnar forskare för att metoden kan leda till döda havsbottnar och utslagna fiskebestånd.


Ämnen i artikeln:

Skåne

De skånska kuststäderna har stora problem med erosion och nu växer intresset för att strandfodra sin kust för att skydda den. Men metoden, som innebär att man suger upp sand från havets botten och lägger ut den på stränderna, är kontroversiell eftersom den kan bidra till döda havsbottnar och utslagna fiskebestånd.

I Danmark där strandfodring är vanligare än i Sverige har sandsugningen fått stora konsekvenser för bottnarnas ekosystem. Det menar Magnus Eckeskog på miljöorganisationen Oceana i Köpenhamn.

– Man förvandlar helt enkelt havets barnkammare till ett grustag, så det är väldigt tragiskt. Där man tidigare fick stora fångster av plattfisk får man nu i stort sett ingenting, säger Magnus Eckeskog till Sveriges Radio.

I Ystads kommun fick man 2011, som första kommun i Sverige, tillstånd att strandfodra. Sedan dess har 160 000 kubikmeter sand sugits upp från botten och spridits ut den längs krympande stränder. Metoden var framgångsrik men för att behålla skyddet måste man fortsätta strandfordra vart tredje år.
Länsstyrelsen som också ser problemen med strandfodring föreslår att skånska kommuner ska sluta arbeta mot naturen och istället retirera längre inåt land. Men i Ystad finns inga sådana tankar.

– Det är otroligt svårt att som kommunpolitiker säga ”vet ni vad, vi får låta det här stället falla i havet succesivt”. Rent politiskt finns det väldigt lite tankar på strategisk reträtt i dagsläget, säger Mona Ohlsson Skoog, miljöstrateg på Ystad kommun till Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Skåne

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.