fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strandskyddsbråket fällde Samuelsson

Publicerad: 4 augusti 2009, 12:46

Marianne Samuelsson tvingas avgå som Gotlands landshövding. Anledningen är den uppmärksammade bandinspelningen där hon uttalar sig positivt om dispens från strandskyddet för näringslivstoppar.

Ämnen i artikeln:

PolitikStrandskyddGotland

– Det är dels de oklarheter som hennes uttalanden skapat om hur hon ser på fundamentala principer och dels hur det påverkat hennes möjligheter att leda länsstyrelsen på Gotland, sade kommunminister Mats Odell vid en presskonferens.

Mats Odell hade kallat Marianne Samuelsson till ett möte tidigare i dag och de två ska enligt honom ha varit överens om att hennes förtroende har förbrukats.
– Vi var helt överens om att det inte var möjligt att återskapa det förtroende som krävs för fortsatt samarbete med länsstyrelsen. Det är bäst för henne och bäst för länsstyrelsen på Gotland om hon lämnar sitt uppdrag och i stället får nya arbetsuppgifter på regeringskansliet, sade Mats Odell.

I slutet av juli presenterades en bandinspelning som en kollega till Marianne Samuelsson hade gjort där landshövdningen uttalar sig om dispens från strandskyddet som ett sätt att locka eller behålla viktiga näringslivstoppar på ön. Samuelsson hade tidigare gått emot Länsstyrelsens experter och godkänt flera byggnader i anslutning till företagsledaren Max Hanssons fritidshus som inkräktade på strandskyddet.
På frågan om man kan behandla folk så olika svarar Samuelsson på inspelningen:
– Ja, det gör man i lagstiftningen i dag.

Marianne Samuelsson skrev tidigare i dag i en kommentar att hon ansågs sig "ockad i en fälla av en illojal medarbetare med en egen politisk agenda", ett uttalande som Mats Odell anser vara "mycket olyckligt" och som enligt honom "knappast bidrog till" hennes möjligheter att sitta kvar.
Marianne Samuelsson har tidigare varit riksdagskvinna och även språkrör för Miljöpartiet.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev