Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Streckkodsmärkta träd ska stoppa illegal avverkning

Publicerad: 24 maj 2011, 14:07

Liberia har tecknat ett avtal med EU för att stoppa den illegala avverkningen. Och infört en streckkodsmärkning av lagligt timmer för att garantera köparna att virket är schysst.


Ämnen i artikeln:

EuSkogsbruk

Ungefär 45 procent av Västafrikas regnskogar finns i Liberia, och ungefär hälften av allt virke som produceras i landet hamnar i Europa.

För att undvika illegal avverkning har man infört ett system som kallas för ”tree barcoding”, som innebär att man märker lagligt fällda träd elektroniskt. En streckkod stämplas på träden, och kan sedan läsas av med hjälp av en handdator. På så sätt ska köpare från Europa kunna garanteras att virket de importerar kommer från lagliga skogsbruk.

Avtalet som har tecknats mellan Liberia och EU är juridiskt bindande och definierar vad som utgör legalt timmer i producentlandet, samt innebär att ett system sätts upp som gör det möjligt att spåra allt timmer hela vägen tillbaka till skogen det kom ifrån.

– Det här beslutet kommer att bidra till hållbar utveckling och minskad fattigdom i Liberia. Dessutom kommer det att gynna de europeiska konsumenterna, eftersom de nu kan vara säkra på att Liberias trä kommer från lagliga källor, säger EU-kommissionären Andris Pielbags till BBC News.

Brittiska företaget Helveta har redan märkt 30 000 träd avsatta för export till köpare inom EU.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

EuSkogsbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News