söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strejkande jägare välkomnar ministerns vargbesked

Publicerad: 24 oktober 2012, 08:03

Jägare ändrar sig efter Lena Eks utspel


Många jägare strejkar för att sätta fokus på vargpolitiken – genom att vägra göra så kallad eftersök på skadeskjutna eller trafikskadade djur. Strejken har många anhängare i Dalarna, Västmanland, Uppsala och i vissa distrikt i Värmland.

Men miljöminister Lena Ek:s besked att tillåta 180 istället för de minst 380 vargar Naturvårdsverket rekommenderar kan innebära ett slut på strejken, rapporterar ATL.

"Vi tycker det är väldigt positivt att det nu är politikerna som har återtagit frågan från tjänstemännen. Det här är ett politiskt beslut och det ska fram ekonomiska resurser och acceptans från människorna som bor på landsbygden", säger jägaren Kjell Lennartsson i Svenljunga till ATL.

Jägarna i Svenljungagruppen vill ha ett tydligt besked att regeringen verkligen sätter ett tak på 180 vargar för att lägga ned strejken.

Naturskyddsföreningen (SNF)
menar att Lena Ek med sitt utspel utrotar både vargstammen och sin trovärdighet som miljöminister

– Lena Ek riskerar att utrota
både vargen och sin egen trovärdighet som miljöminister. En vargstam på 180 individer innebär att regeringen i praktiken medvetet kan slå ut vargen från den svenska naturen, säger Mikael Karlsson, ordförande i SNF.

Ministerns ställningstagande kommer enligt SNF med all sannolikhet att innebära att EU-kommissionen drar Sverige inför EU-domstolen för brott mot EU:s art- och habitatdirektiv.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev