Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Stressande med otydliga gränser mellan arbete och fritid”

Publicerad: 13 juni 2010, 05:48

Frihet och flexibilitet i jobbet innebär stora fördelar, men det kan också bli en stressfaktor om det innebär otydliga gränser och mål, enligt Åsa Johansson på Unionen.


De senaste fem åren har ”det gränslösa arbetet” som utförs oberoende av tid och plats, ökat snabbt, konstaterar Åsa Johansson, förbundsekonom på Unionen
– Många jobb har fått ett högre mått av självständighet. I grunden är det positivt att få större inflytande över sina arbetsuppgifter, men det kan också bli problem när man själv ska sätta sina mål och följa upp sitt arbete. Det är svårt att veta om man gör ett bra jobb.

När Unionen i våras gjorde en undersökning bland 1 000 tjänstemän, svarade bara två tredjedelar att de utför största delen av sitt arbete på kontoret. Fyra av tio känner att de måste vara tillgängliga utöver ordinarie arbetstid.

Hälften
kollar jobbmejl på fritiden och närmare hälften av de tillfrågade har alltid jobbmobilen påslagen även efter arbetstid.

Hälften anser att det ofta eller ibland är otydligt vad de förväntas åstadkomma.
– Fördelarna i frihet och flexibilitet kan också stressa om det innebär otydliga gränser och mål. Risken finns att man missar målet och gör sådant som inte är betydelsefullt om man själv styr. Om man inte får kontinuerlig feedback och blir sedd och vägledd kan det här arbetssättet bli farligt.

Finns faror. ”Fördelarna i frihet och flexibilitet kan också stressa om det innebär otydliga gränser och mål”, säger Åsa Johansson på Unionen.

I botten ligger att organisationerna i sig har blivit mer otydliga. Det är vanligt att man som anställd jobbar i tillfälliga projekt med andra delar av verksamheten, med kunden eller ute på kundföretaget. I framtiden fortsätter den trenden att förstärkas och det ställer helt andra krav på ledarskap, enligt Åsa Johansson. Medan det har skett stora förändringar i hur organisationer och arbetsliv fungerar har det inte hänt så mycket när det gäller chefsskap, anser hon.
– Det som tidigare handlade om flextid handlar om ett helt nytt sätt att arbeta. Då måste chefen kontinuerligt följa upp personalen både arbetsmässigt och socialt. Den närmaste chefen måste vara mycket mer närvarande och utvecklingssamtalen måste ske tätare.
Det är inte alltid så lätt för chefen att klara det.

– Det är svårt att veta om anställda jobbar när de går hem och hur mycket tid som läggs ned. Det i sin tur gör det svårt att planera arbetet och att se till att folk inte överarbetar.

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.