Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Striden över – nej till kalkbrytning på norra Gotland

Publicerad: 11 september 2018, 09:00

Lokalbefolkning som protesterade mot avverkningarna i Ojnareskogen blev bortburna av polis. Nu verkar det som om kampen över.

Foto: Salomon Abresparr/ Wikimedia Commons

Det blir ingen kalkbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland. Det står klart efter att Mark- och miljööverdomstolen i dag meddelat sin dom om Nordkalks och SMA Minerals ansökningar.


Domstolen konstaterar att frågan om Natura 2000-områdets utökning efter bolagets ansökan redan har prövats av Högsta förvaltningsdomstolen. Därefter prövar domstolen i huvudsak brytningens påverkan på Natura 2000-området Bästeträsk och konstaterar att området skadas på ett otillåtet sätt om brytningen skulle tillåtas.
– Nu är det över. Det som kommer att hända är att företagen överklagar till Högsta domstolen, som knappast ger prövningstillstånd. Domen behandlar avancerade hydrologiska och naturvetenskapliga bedömningar om påverkan på arter och livsmiljöer, och det är ingenting som jag tror att Högsta domstolen kommer att ta i, säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, till Aktuell Hållbarhet.

Han tror dock att Nordkalk och SMA Mineral kan få skadestånd av svenska staten om bolagen klagar hos Europadomstolen för mänskliga rättigheter, dock enbart för att prövningen tagit så lång tid.

Redan 2014 fick Nordkalk i lägre instans tillstånd till stenbrytning i området kring Ojnareskogen, men beslutet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, därefter ändrades rättsläget då regeringen beslutade att göra delar av Ojnareskogen, Bästeträsk och Stora Vikers till Natura 2000-områden. 2015 anmälde regeringen en utökning av Natura 2000-området Bästeträsk till EU-kommissionen, ett beslut som bolagen alltså ifrågasatte utan framgång. Mark- och miljööverdomstolens dom avslutar härmed en lång rättsprocess som pågått i åtskilliga år.

Läs domstolens sammanfattning och bägge domarna i sin helhet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.