Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strö pulver i såren

Publicerad: 12 november 2008, 08:31

Stora blödningar är alltid ett problem för sjukvårdspersonal på fältet att få stopp på.


Ett nytt pulver som ser ut som ströbröd tar hand om saken. Chitosan är en linjär polysackarid som är sammansatt av ett antal glukosaminer. Kommersiellt framställs det ur kitin, som skaldjurens skal består av. Räkskal är en viktig råvara. Chitosan är en bioadhesiv som fäster på till exempel slemhinnor.

Den nya upptäckten är att chitosan snabbt kan koagulera blod och om ämnet hälls i ett sår häftar det i såret och stoppar blödningen. Det fungerar även på större blödningar som i huvud, ljumske, buk, armhåla och hals. Chitosan verkar vid kroppstemperatur. Andra typer av ämnen generar värme när de suger upp vätskan i såret och resultatet kan bli brännskador istället.

Det brittiska företaget Medtrade Biopolymers Inc. marknadsför ämnet som ett pulver kallat Celox, medan det amerikanska företaget HemCon Medical Technologies Inc. marknadsför ett blodstoppande bandage med namnet Hemcon. Celox har bland annat sålts till det amerikanska försvaret som använt det i Afghanistan och Irak för att stoppa svåra blödningar. Resultaten har varit överväldigande.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev