söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strömmande vatten bättre än vågor

Publicerad: 20 januari 2009, 07:19

Fri-El Greenpower producerar ström på land. Nästa steg är flytande vattenkraftverk till havs.


Italienska kraftbolaget Fri-El Greenpower producerar idag en terawatt grön el från 14 vindkraftsparker. En av de tre bröderna som startade företaget i alpstaden Bolzano, Josef Gostner, jobbar på att ta företaget till sjöss. I samarbete med universitetet i Neapel har han konstruerat ett flytande vattenkraftverk.

Det drivs av vattenströmmar, antingen en kontinuerlig, som Golfströmmen, eller tidvatten som får kraftverket att vända 180 grader när flödet ändrar riktning. Generatorerna sitter ombord på en pråm, som efter sig har ett antal drivlinor; långa axlar med propellrar på lagom avstånd. Inga elektriska komponenter under vatten alltså, bara de långa axlarna som hålls i nivå med hjälp av flottörer.

Tester pågår med ytterligare en turbin placerad under pråmen, eller katamaranen som en av bilderna visar. Detta för att bättre ta tillvara också långsamma strömmar under 1,5 meter i sekunden. Efter tester i vindtunnel och vattentank byggs nu en 500 kilowattsprototyp som ska placeras i Messinasundet. Fyra axlar med fem propellrar vardera ska plocka energi ur vattnet som där strömmar med 2,5 meter i sekunden.

Tekniken är billig och oöm, säger företaget, och betydligt effektivare än vindkraft. Dessutom billigare och mer förutsägbar än vågkraft. Därför drar Fri-El upp stora planer för projektet Seapower. Större fartyg ingår i visionen: Inom 15 mil från den italienska kusten ska flottor om 50 skepp leverera el rakt in i landets kraftnät, längre ut till havs ska liknande flottor producera väte från havsvattnet genom elektrolys.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev