tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Strömtrams

Publicerad: 16 januari 2009, 11:33

Det finns inget som är så irriterade, eller för den del farligt, som när man ska ansluta en batteridriven apparat till ett strömaggregat och man inte har det rätta, men väl 23 andra som är nästan rätt.


Hur många väggvårtor har du liggande hemma med olika spänningar och olika kontakter, som du inte ens längre minns vad de är till för?

Vad är det här för vansinne?

Hur många spänningar går dina bärbara datorer, äggvispar, dammsugare, mobiltelefoner, fläktar, kameror, scanners och andra apparater på?

Hur många olika sorters kontaktdon har du på sagda väggvårtor och hur många andra finns det i dina samlingar?
Ska det vara plus eller minus i mitten? Växel eller likspänning?

Förbränningsrisk

När du har tappat bort apparatens medlevererade aggregat och handböckerna och ska ansluta den i en hast, vad gör du? Kanske finns svaret på Internet, kanske inte. Har du tur finns det påskrivet på apparaten, i annat fall är risken stor att du bränner upp sagda apparat.

Eller också går säkringen, någpnstans… Och var sitter den då? Och var får du tag i en sån, kvickt, en söndagskväll?

Hur många andra lustiga specialkontaktdon finns det på apparater som bara kan användas med just det speciella nätaggregatet? Kameror, blixtaggregat, ficklampor osv…

Det är ju nätaggregatsdiktatur! Det är bara vår specialfnupplade kontakt som fungerar och bara med vårt extra dyra aggregat. Använder du något annat så gäller inte garantin. Det där gäller särskilt för kameratillverkare. Går aggregatet sönder måste det beställas från kameratillverkaren, trots att samma aggregat finns för tiondelen av priset hos Clas Ohlson, bara med fel kontaktdon.

Man borde starta en kamporganisation för det universella, enda nätaggregatet som alla tillverkare som vill sälja i EU skulle tvingas använda. Med en enda spänning och en enda kontakttyp.

EU-aggregatet

EU-aggregatet skulle lämna 20 volt på en 4 mm-kontakt med plus i mitten och alla apparater som inte behöver denna spänning får switcha om den till det som behövs. Ett switchaggregat är ändå bara en liten tjockfilmskrets. Det sitter ändå redan switchaggregat i de flesta bärbara datorer idag.

Max-strömmen skulle kunna få variera. Det vore orimligt att alla nätaggregat skulle klara att driva de allra största apparaterna. Låt oss säga att man kan tillåta 0,5, 1, 2 och 5 ampere. Då kunde man få aggregat som tillfredsställde alla storlekskrav, allt från ett som vore stort som en tumme till ett i stolek med en gammal Walkman, ungefär. Och satte man i ett för klent aggregat så kunde inget farligt hända, mer än att apparaten inte skulle gå igång.

När man reser runt i världen finns det egentligen bara en ljuspunkt i strömdumheterna: moderna switchaggregat fungerar från 100-230 volt och med 50 och 60 Hz. Man riskerar åtminstone inte att bränna upp det med fel nätspänning.

Men sen ska det anslutas i väggen. Vi stackars nordeuropeer som tror att svenska, jordade kontakter går överallt. Jo, i Tyskland fungerar det. Där är det Ordnung! I Östeuropa fungerar vissa, moderna väggurtag medan de gamla ryska är för smala. I Schweiz ska det vara tre smala pinnar. I Frankrike, örrk. I USA, ja där är allt bakvänt. För att inte tala om England och deras forna kolonier.

Apell!

Kamrater! Nätaggregatsförtryckta i alla länder förenen Eder!
Låt oss gå ut på gator och torg och webbplatser och kräva ett enda nätaggregat!

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev