Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Struntar statliga bolag i Globalt Ansvar?

Publicerad: 12 september 2003, 09:37

Struntar de statliga företagen i regeringens initiativ Globalt Ansvar? ”Jag hade varit glad om det varit fler statliga bolag som anslutit sig”, säger näringsminister Leif Pagrotsky.


Initiativet Globalt Ansvar handlar om att företag aktivt ska ta ett socialt ansvar i sin verksamhet.

Trots att Globalt Ansvar presenterades av statsminister Göran Persson för ett och ett halvt år sedan har regeringens "egen” företagsgrupp inte haft någon större brådska att ställa in sig i ledet.

I stället är det bolag som H & M, The Body Shop, Löfbergs Lila och Ica som har visat framfötterna.
Men Leif Pagrotsky vill inte kalla det ett misslyckande att de statliga bolagen lyser med sin frånvaro.

– Misslyckande är ett hårt ort. Det viktiga för mig är att vi har en ambitiös process på olika håll som innebär att kvaliteten på arbetet och medvetenheten kontinuerligt höjs, säger Pagrotsky till Dagens Miljö.

Varför har inte fler statliga bolag gått med?

– Det är ett stort och ambitiöst åtagande att gå med i Globalt Ansvar och i första hand är det företag med global verksamhet som har känt sig kallade. Jag vet att på flera olika håll i den statliga företagsgruppen bedrivs förberedelser men det är inget man gör i en handvändning, säger Leif Pagrotsky.

– Vattenfall är också det bolag som har störst verksamhet med internationell bäring. Många av våra bolag är inhemska och de kanske inte uppfattar att dessa frågor är så relevanta för dem. När de jobbar med det kanske de upptäcker att det finns fler beröringspunkter än vad de trodde. Vi har väldigt få globaliserade statliga bolag och själva ordet ”Globalt Ansvar” appellerar till internationell verksamhet.

– Jag räknar med att fler företag kommer att anmäla sig. Vi uppmuntrar det, vi har lagt upp det i våra riktlinjer och det ingår i den dialog vi har med företagen, men det är deras beslut och tror inte på modellen att vi ska ta över i departementet. Det är bolagen själva som fattar besluten och som ska ta ansvar för att detta hanteras på ett seriöst och ansvarsfullt sätt. Det är inte bara att anmäla sig och skriva på en blankett utan även att man åtar sig att göra en hel mängd saker i verksamheten.

Bolagen kan väl ansluta sig till Globalt Ansvar, för att sedan förbättra arbetet med ansvarsfrågorna efter hand?

– Min åsikt är att den dag man gör ett åtagande ska man ha gått igenom mycket noga vad det innebär och veta att man har satt av de resurser och engagemang som behövs för att i sin vardag leva upp till det som det här innebär, säger Leif Pagrotsky.

I regeringens eget öppna brev till näringslivet påpekas dock att Globalt Ansvar också är till för företag som planerar ett program for socialt ansvarstagande och alltså ännu inte har genomfört en mängd åtgärder.

Även om privata företag har varit bättre på att visa framfötterna i Globalt Ansvar kan Leif Pagrotsky och de statliga bolagen slå sig för bröstet på ett område, nämligen jämställdhet i styrelserna.

– Vi har nått målet att det ska vara 40 procent kvinnor som ledamtöer i styrelserna. Det är en betydligt bredare rekrytering än hos andra ägare och det är bra för beslutsfattande, säger Leif Pagrotsky.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.