måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stryktålig Iridium positionerar laster

Publicerad: 26 januari 2009, 06:02

Iridium är inte dött. Nu används satelliterna för att hitta borttappade laster, spårning av båtar och bilar – och för att hitta sydpolsfarare.


Det har blivit allt populärare att spåra saker och ting via webben och GSM-nätet. Vem som helst kan köpa en liten GSM-enhet och skruva in i sin bil, som rapporterar var den är om den skulle bli stulen. De dyraste lyxbilarna är utrustade med detta som standard. Det går till och med att hänga på en funktion på en vanlig mobiltelefon eller armbandsenhet för att spåra barn och hundar.

Försvaret har andra krav, som säkrade förbindelser och funktion på ställen där det inte finns mobilnät. Brittiska Qinetiq tillfredsställer även dessa krav.

Det hela fungerar så att en GPS-försedd telefon sitter dold i bilen och skickar SMS till ett utvalt nummer med positionen hela tiden. Positionen sänds vidare till kundens dator via Internet, där den plottas på en elektronisk karta. Det fungerar bra, vilket visade sig nyligen, när Alfa-Laval blev av med en last metall, och åtminstone hittade lastbilen igen: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.206939/80-ton-stulet-titan-sparat-med-gps

Men hur går det ute på världshaven, på sydpolen eller på andra ställen där det inte finns något GSM-nät att ringa till? Där kan iridiumsatelliterna hjälpa till. Den som eventuellt trodde att iridium var nedlagt eller konkursat får tänka om. Att ringa via Iridium fungerar alldeles utmärkt. Det har Qinetiq utnyttjat när man byggt en spårningsenhet för militärt bruk som skickar krypterat positionsdata via satellit istället, kallad Mobile Asset Information Acquisition (MAIA). Data går till en markstation för iridium och vidare över Internet via en krypterad länk till kunden. Alternativt kan data gå tillbaka upp till satelliterna om det skulle behöva skickas till en mobil Iridium-terminal.

Utrustningen är helt autonom och har egna batterier. Den knyts, strappas eller sugproppas fast vid objektet och så länge den har fri sikt mot himlen kan den skicka sitt positionsdata. Ingen manuellt hantering behövs. Över hav eller vita vidder.

Vad som är nytt här är alltså användningen av Iridium och att enheterna är betydligt robustare än vanliga GSM-apparater för konsumentbruk och fungerar ned till -40 grader. Resultatet av detta är ett sant globalt system. Utöver detta erbjuder Qinetiq tilläggstjänster som driftövervakning och en utbytes- och underhållstjänst. www.qinetiq.com/home/newsroom/news_releases_homepage/2007/3rd_quarter/iridium.html

Systemet fick sitt elddop nyligen när Team Qinetiq och det norska laget ”Team Missing Link” tävlade om vem som skulle hinna fram till Sydpolen först, i en tävling med avsikt att hedra Amundsen och Scott som gjorde samma sak 1910. Som vi vet vann Amundsen medan Scott och hans män frös ihjäl på isen. Här var det ingen som frös ihjäl, och hela världen kunde se team Qinetiqs framfart i detalj, uppdaterad var 30:e minut på en Google Earth-karta. Qinetiq nådde Sydpolen 22 januari 2009 klockan 15.30 (och vilken tidszon gäller på Sydpolen?), men då hade norrmännen redan hunnit dit, 20 timmar tidigare. Historien upprepar sig.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev