söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Studenter inreder månen åt Nasa

Publicerad: 15 januari 2009, 07:11

Studenter från Chalmers och Lunds tekniska högskola har i samarbete med Nasa tagit fram lösningar för en funktionell livsmiljö på månen.


På fredag presenterar de 36 från utbildningarna Arkitektur, Design, och Teknisk design sina resultat för den amerikanska federala myndighet för rymdfart, Nasa.

Projektet STAR Design, Space and Terrestrial Architectural Research design, har som syfte att hitta miljöer i rymden där människan inte bara kan överleva utan trivas och leva någorlunda normalt under en längre period. Utmaningen är för arkitekter och designers att finna en kombination av människans mjuka värden med de tekniskt avancerade lösningar som krävs för att vistas i dessa ogästvänliga och livsfarliga miljöer.

Studenternas arbete har inriktats mot NASA:s permanenta rymdstation som planeras att sättas upp på månen 2020.

– Det finns många kopplingar mellan design och arkitektur för hållbar utveckling och för rymden, säger kursledare Maria Nyström, adjungerad professor i design för hållbar utveckling på Institutionen för arkitektur vid Chalmers.

Studenterna har arbetat tillsammans med bland andra den svenska astronauten Christer Fuglesang och Nasas chefsarkitekten Larry Toups, som kommer medverka vid presentationen på fredag som hålls på Chalmers.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev