Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Studie: 130 000 arter utdöda

Publicerad: 11 juni 2015, 03:00

Människan har utrotat sju procent av alla djurarter på jorden. Enligt en ny studie har 130 000 arter dött ut.


Siffran är mycket högre än vad forskare tidigare trott och beräkningarna rör utdöendetaken hos ryggradslösa djur, rapporterar Svenska Dagbladet. Studien är gjord av forskare i USA och Frankrike och utges i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Experter är ense om att jorden befinner sig i ett massutdöende där världens alla växter, djur och svampar är hotade. Internationella naturvårdsunionen (IUCN) har sammanställt listor över utrotade arter, och forskarna menar att listorna inte stämmer. Av de 1,9 arter som finns listade är bara 799 vilket motsvarar 0,04 procent utdöda.

Förklaringen till de felaktiga siffrorna är enligt forskarna att merparten av jordens arter består av ryggradslösa djur – där majoriteten är svagt kartlagda. Forskarna har kommit fram till att många ryggradslösa arter varit mycket vanliga för ett antal årtionden sedan, men att deras livsmiljöer´sedan förstörts och att experter nu längre inte kan hitta arterna i deras ursprungliga utbredningsområden.

____________________________________

TIPS PÅ UTBILDNING:

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.