Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Studie: 74 % av svenskarna tror att GMO kan skada miljön

Publicerad: 16 november 2010, 11:46

Motståndet mot GMO växer i Sverige. I den senaste Eurobarometern svarade 80 procent av svenskarna att de inte anser GMO vara tillförlitligt för framtida generationer.


Ämnen i artikeln:

EuGmoGreenpeaceJordbruk

EU:s verktyg Eurobarometern undersöker Européernas åsikter i olika frågor. I den senaste Eurobarometern visade det sig att motståndet mot GMO växer sig starkare i Sverige.

I den senaste barometern svarade 80 procent av de tillfrågade svenskarna att de inte anser att GMO är tillförlitligt för framtida generationer och 74 procent anser att GMO kan vara skadligt för miljön. I en tidigare Eurobarometer från 2008 var det 72 procent av svenskarna som var emot GMO.

Greenpeace är en av många miljöorganisationer som arbetar för att stoppa genmodifierad odling i Sverige. Med Eurobarometerns resultat i ryggen passar man på att kritisera GMO-förespråkarna.
– Trots att en betydande majoritet av svenskarna betraktar GMO som riskabelt för hälsa och miljö, har Sveriges regering, med miljöministern och jordbruksministern i spetsen, gång på gång röstat för att GMO ska godkännas. Det står klart att regeringen inte representerar folkviljan här, säger Akiko Frid, ansvarig för GMO-frågor på Greenpeace.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuGmoGreenpeaceJordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.