Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Studie: hemelektroniken som innehåller för mycket bly (uppdaterad)

Publicerad: 11 september 2012, 06:25

Kemikalieinspektionen stoppar försäljning av nio blyhaltiga produkter, rapporterar Testfakta


Nio av totalt 30 hemelektronikprodukter i Kemikalieinspektionens senaste granskning innehöll för höga halter av bly. I en produkt fann man höga halter av flamskyddsmedlet PBDE. I flera fall handlar det om halter som ligger tiotals eller till och med hundratals gånger över gränsvärdet, rapporterar Testfakta.

– Det är nedslående och visar på stora brister i den här typen av produkter. Ofta tillverkas de i andra länder utanför Europa och importörer och återförsäljare verkar helt enkelt inte ha tillräcklig bra koll produkterna som de importerar och säljer, säger Magdalena Salomonsson på Kemikalieinspektionen.

Undersökningen gjorde mellan maj och augusti som ett led i myndighetens kontroll av branschen. De giftiga produkterna har stoppats för försäljning. Enligt Magdalena Salomonsson utgör de ingen hälsofara för konsumenter vid normal användning, däremot är det allvarligt ur miljösynpunkt.

Företagen som
importerat någon av produkterna med för höga halter av bly eller PBDE har anmälts till miljöåklagare för misstanke om miljöbrott.

Gränsvärdet för bly i hemelektronikprodukter är 1000 ppm.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News