torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Studie: Lågenergilampa sparar visst elektricitet

Publicerad: 11 juni 2009, 11:55

Det diskuteras huruvida lågenergilampor sparar el eller inte. LTU har kollat och vet hur det ligger till.


Minskar ett byte till lågenergilampor verkligen elanvändningen? Energimyndigheten har finansierat en studie vid Luleå tekniska universitet, LTU, som slår fast att svaret är ”ja”.

– Studien motsäger tydligt påståenden och felaktigheter i den allmänna debatten. Den visar konkret att ett byte av glödlampor till lågenergilampor eller lysdiodslampor verkligen minskar elanvändningen för belysning i både hushåll och elnät, tvärt emot vad kritiker ofta hävdar, säger Peter Bennich vid Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

I den allmänna debatten diskuteras – och missförstås – begrepp som”aktiv”, ”reaktiv” och ”skenbar” effekt, menar energimyndigheten. En ökning av övertoner i strömmen, frekvenser högre än 50 Hz, hävdas också ge problem.

LTU har kommit fram till att den skenbara och aktiva effekten för glödlampor är lika stor. För lågenergilampor och lysdioder är däremot den skenbara effekten större än den aktiva effekten.

Vid mätningar i en experimentuppställning som liknar ett hus med typiska apparater och 21 lampor har LTU mätt spänningar och strömmar före och efter byte av glödlampor till lågenergilampor. Resultaten visar att minskningen i installerad aktiv effekt för belysningen minskar från cirka 1.260 W till cirka 230 W.

Nätförlusterna minskar också de kraftigt vid byte till följd av att den totala strömmen minskar. Det gäller även då hänsyn tagits till förlustbidraget som kan uppstå på grund av att den skenbara effekten är större än den aktiva. Andelen övertoner ökar men påverkar i normalfallet inte elinstallationer i hem eller elnät menar LTU.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev